Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

Στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, δηλαδή στις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγάρων βρίσκεται πάνω από το ένα τρίτο της βιομηχανίας της χώρας και ο βασικός όγκος όσης βαριάς βιομηχανίας έχει απομείνει μετά το πολύχρονο σαμποτάζ από το σοσιαλφασιστικό πολιτικό μπλοκ στη χώρα. Χιλιάδες εργαζόμενοι, η εναπομένουσα καρδιά του ελληνικού βιομηχανικού προλεταριάτου, απασχολούνται και ένα σημαντικό και καίριο κομμάτι της οικονομικής ζωής όλης της χώρας πραγματοποιείται εκεί. Οπότε η διαφύλαξη της υγείας των εργαζομένων και η διαφύλαξη της ίδιας της βιομηχανίας εκεί πέρα από ένα ζήτημα φροντίδας για την ανθρώπινη ζωή, είναι μια από τις μεγαλύτερες ανάγκες για την οικονομική επιβίωση της βομβαρδιζόμενης ακόμα και μέσα στην πανδημία χώρας μας.

Το ζήτημα της υγείας τόσο των κατοίκων αυτών των περιοχών όσο και της υγείας των εργαζομένων στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες, στις αποθήκες και σε κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή ήρθε στην επικαιρότητα εξαιτίας αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού στους κατοίκους των περιοχών εκεί. Μάλιστα η κυβέρνηση επέβαλλε αυστηρό λοκντάουν για τους κατοίκους.

Την ίδια στιγμή έτρεξαν στην περιοχή οι αρχηγοί των σαμποταριστών της βιομηχανίας, το ψευτοΚΚΕ και ο Σύριζα. Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ για τη θέση του ψευτοΚΚΕ για το λοκντάουν: «οι ευθύνες της κυβέρνησης, υπογραμμίζει, «είναι τεράστιες, γιατί ο προσανατολισμός της δεν είναι να προστατεύσει την υγεία των εργαζομένων και του λαού, αλλά να διασφαλίσει -ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες- την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή». Αν ήταν στην προτεραιότητά της η υγεία των εργαζομένων και του λαού, συνεχίζει, «θα έπαιρνε μέτρα στους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μόνιμα απουσιάζουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους για τα μέτρα προστασίας και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.»… «Αντί η κυβέρνηση, λοιπόν, να δείχνει την πυγμή της στον λαό της Δυτικής Αττικής που αγανακτεί, βλέποντας την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προφύλαξης της υγείας και της ζωής του, καλό θα ήταν να τη δείξει στους επιχειρηματικούς ομίλους που κάνουν λάστιχο τα μέτρα προστασίας, για να εξασφαλίζουν την κερδοφορία τους και να πάρει έστω και τώρα, όλα τα αναγκαία μέτρα» (https://www.902.gr/eidisi/politiki/245711/i-kyvernisi-anti-gia-apeiles-na-parei-tora-ola-ta-anagkaia-metra-stoys). Στις ίδιες θέσεις κινήθηκαν και ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουν τα στελέχη του ψευτοΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αν ήταν πραγματικοί φίλοι των εργατών, θα ήταν να τους καλέσουν σε κάθε χώρο δουλειάς να οργανώσουν την άμυνα τους απέναντι στην πανδημία ήδη από τις αρχές του Αυγούστου όταν τα κρούσματα είχαν αρχίσει να αυξάνουν. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα έπαιρναν μέτρα αυτοπροστασίας, αλλά και θα έλεγχαν οι ίδιοι ή μια εκλεγμένη επιτροπή τους την αυστηρή τήρηση των μέτρων μέσα στο χώρο της δουλειάς τους και επίσης θα καλούσαν και την εργοδοσία και τον ΕΟΔΥ να κάνουν συστηματικά τεστ στο χώρο τους και ταυτόχρονα θα απαιτούσαν ασφαλή και δωρεάν μεταφορά στον τόπο της δουλειάς τους. Η υγιεινή και η ασφάλεια στο χώρο εργασίας δεν είναι δουλειά καμιάς κρατικής επιτροπής, η οποία σαν όργανο του αστικού κράτους θα υποστηρίζει τα αφεντικά, αλλά θα πρέπει να είναι πρωτίστως των ίδιων των εργαζομένων και αυτό θα έχει και σαν αποτέλεσμα το ανέβασμα της ταξικής τους συνείδησης. Το ψευτοΚΚΕ όπου υπάρχει τέτοια επιτροπή που την ελέγχει (όπως πχ στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα) την έχει μόνο και μόνο για να εκβιάζει τα αφεντικά για τα δικά του αντεργατικά συμφέροντα, δηλαδή για να προσλαμβάνουν τα μέλη του στις δουλειές.

Το δεύτερο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουν, και δεν το κάνουν ψευτοΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να καταγγείλουν συγκεκριμένα τις εταιρείες σε ποιους χώρους δουλειάς δεν παίρνονται μέτρα ή που οι εργοδότες αποκρύπτουν τα κρούσματα ασκώντας τρομοκρατία στους εργαζομένους τους. Αυτό θα ήταν ένα καλό μέτρο και προστασία για τους εργάτες, ειδικά για αυτούς που φοβούνται για την απόλυσή τους, γιατί μπροστά στο ξεμπρόστιασμα του εργοδότη, την κοινωνική κατακραυγή και την πιθανή κρατική επέμβαση, ο εργοδότης θα αναγκαζόταν να πάρει μέτρα. Αν όμως μόνο καταγγέλλεις γενικά και αόριστα ότι υπάρχουν κρούσματα όπως έκαναν αυτές τις μέρες το ψευτοΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για το Θριάσιο, χωρίς να τα καταγγέλλεις συγκεκριμένα που και πως, τότε και κανείς δεν παθαίνει τίποτα, αλλά και από την άλλη μπορεί εύκολα να εκβιάσεις τον εργοδότη πίσω από τις πλάτες των εργατών, για οτιδήποτε εξυπηρετεί τα κομματικά ή συνδικαλιστικά σου συμφέροντα ή ακόμα χειρότερα να κλείσεις όλα τα εργοστάσια του Θριάσιου χωρίς λόγο επειδή αυτή θα ήταν μια καλή ευκαιρία για βιομηχανικό σαμποτάζ. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια σκοτεινή απαράδεκτη τακτική, που σε τελική ανάλυση καλύπτει τους πραγματικούς ενόχους, δηλαδή όσα αφεντικά δεν παίρνουν μέτρα.

Όπως μπορούμε να δούμε στη μελέτη του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και στη σελίδα 37, οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι αυτές που παίρνουν και τα περισσότερα μέτρα προστασίας, ενώ αντίθετα οι πολύ μικρές βρίσκονται στο τέλος αυτής της κατάταξης (https://www.elinyae.gr/sites/default/files/2020-11/FINAL%20REPORT%20EMERGENCIES%202020_0.pdf). Πρέπει να σημειώσουμε ακόμα ότι, σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο δείγμα δούλευαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε την έρευνα σημαντικά αξιόπιστη.

Στην πραγματικότητα όπως παντού και πάντα, το ψευτοΚΚΕ αυτό που το ενδιαφέρει είναι το χτύπημα της μεγάλης βιομηχανίας και η οικονομική καταστροφή της χώρας, για να την αγοράζουν τζάμπα τα ρωσοκινέζικα αφεντικά ή ακόμα καλύτερα γι αυτά να την κλείνουν. Όταν το ψευτοΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση «να μην δείχνει την πυγμή της» στους κατοίκους αλλά στις βιομηχανίες, αυτό θα πει να εφαρμοστεί λοκντάουν στα εργοστάσια. Ουσιαστικά δηλαδή να κλείσουν για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία, πράγμα το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα μετά να κλείσουν οριστικά. Δηλαδή πιο μεγάλη ανεργία για τους εργάτες και ακόμη πιο μεγάλη οικονομική καταστροφή της χώρας.

Το τελευταίο που ενδιαφέρει το κόμμα αυτό είναι η υγιεινή και η ασφάλεια των εργατών. Γιαυτό και στους λόγους του δεν αναφέρεται ποτέ στην ίδια την οργάνωση τους, αλλά ζητά πάντα περισσότερους μόνιμους διορισμούς στις κρατικές δομές υγείας, δηλαδή περισσότερους μόνιμους κρατικούς υπαλλήλους. Γιατί τους κρατικούς υπαλλήλους μπορεί να τους ελέγχει, ενώ τους ταξικούς εργάτες όχι. Βέβαια χρειάζεται περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό, κυρίως νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία και μάλιστα μόνιμο. Όμως το να επιμένει στη μονιμότητα πάνω στην πανδημία και μάλιστα στους χώρους των ΜΕΘ που παίρνουν σήμερα ένα τεράστιο έκτακτο βάρος σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται ειδικά για τα θύματα της πανδημίας αλλά για έναν μόνιμο υπαλληλικό στρατό που θσ είναι και υπεράριθμος αύριο. Αυτός είναι ο λόγος που ψευτοΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ χτύπησαν το υπέροχο δείγμα εθελοντισμού που εμφανίστηκε όταν οι νοσοκόμες από το Ηράκλειο που δεν ήταν χτυπημένες από τον ιό πήγαν να βοηθήσουν τις ΜΕΘ της πνιγμένης Θεσσαλονίκης.

Εμείς πιστεύουμε ότι η υγεία και η ασφάλεια είναι ζητήματα πρώτα των ίδιων των εργατών και των σωματείων τους στους χώρους δουλειάς, αλλά και του ίδιου του νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν και να διεκδικήσουν παντού, μέτρα ασφάλειας όπως και τους καλύτερους δυνατούς όρους δουλειάς και αμοιβής. Αυτή δεν είναι δουλειά κανενός άλλου προστάτη που οργανώνει γι αυτούς χωρίς αυτούς διαμαρτυρίες και τις όποιες αποφάσεις γι αυτές τις παίρνουν τα άμαζα, πραξικοπηματικά δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα αυτού του προστάτη.