Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΚΑΤΩ ΟΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΝΙΓΗΡΑ -Έργο του λαού του η ανατροπή τους, όχι ξένων στρατών

Οι εξελίξεις στο Νίγηρα φωτίζουν τον τρόπο με τον οποίο η ρωσική νεοχιτλερική υπερδύναμη προωθεί τις θέσεις της παγκόσμια, χρησιμοποιώντας εκτός από την ωμή βία και μια πολύ καλά δουλεμένη αποκλειστικά αντιδυτική «αντιιμπεριαλιστική» δημαγωγία που κρύβει τη δική της εντελώς ληστρική αποικιακή πολιτική.

Στην πραγματικότητα, ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτή στους λαούς της Αφρικής η αυθαιρεσία, η ληστρική βουλιμία, η ξετσίπωτη διαφθορά και η ωμή αντιλαϊκή βία που συνοδεύει την παρουσία των ρώσων ιμπεριαλιστών σε όσες χώρες τους έχουν δεχτεί σαν ελευθερωτές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα περισσότερο αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα στον πλανήτη κινούνται πλέον σε ρωσική τροχιά. Τα δε στρατεύματα του Κρεμλίνου που σταθμεύουν σε αφρικανικές χώρες – συγκεκριμένα τα μισθοφορικά στρατεύματα της Βάγκνερ – κατηγορούνται για κτηνώδη βία κατά αμάχων (βλ. επιχείρηση Μούρα στο Μάλι*) και ληστεία του πλούτου τους, (όπως και του πλούτου των χρυσωρυχείων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και της ξυλείας της). Τίποτα δε μας εγγυάται ότι δεν θα κάνουν τα ίδια και χειρότερα με το χρυσό και κυρίως με το ουράνιο του Νίγηρα, του τόσο απαραίτητου για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας και ευρύτερα για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, ή ότι δε θα χρησιμοποιήσουν το έδαφός του Νίγηρα για τη γεωπολιτικών στόχων διακίνηση μεταναστών προς την ΕΕ, μια δραστηριότητα στην οποία επίσης εμπλέκεται δραστήρια η Βάγκνερ στη Λιβύη μέσω του εκλεκτού της Χαφτάρ.

Από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο η Δύση χειρίστηκε την κρίση στο Νίγηρα περισσότερο ενίσχυσε παρά δυσχέρανε τη θέση των ρώσων νεοχιτλερικών. Αντί να περιοριστούν στην καταδίκη του πραξικοπήματος ΗΠΑ και ΕΕ εμφανίστηκαν πρόθυμες να στηρίξουν την επέμβαση που πλάι στις επιβληθείσες οικονομικές κυρώσεις εξήγγειλε η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ECOWAS), στην οποία ανήκει και ο Νίγηρας, σε περίπτωση της μη άμεσης επαναφοράς του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ. Έτσι έδωσαν την ευκαιρία στους πραξικοπηματίες του Νίγηρα να ισχυριστούν ότι η εξωτερική απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων, και να καλέσουν τις δυνάμεις της Βάγκνερ. Το ότι η αντίδραση της Δύσης ευνοεί τις ρωσικές θέσεις αποδεικνύεται και από το ότι οι πραξικοπηματίες έδωσαν στον ανατραπέντα πρόεδρο, που οι ίδιοι είχαν θέσει σε περιορισμό, τη δυνατότητα να επικοινωνεί με ξένους ηγέτες και να ζητά αμερικανική και διεθνή βοήθεια για την «επαναφορά της συνταγματικής τάξης». Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το αν επέμβει ο ECOWAS και ανατρέψει το καθεστώς ή βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, η απειλή επέμβασης ευνοεί πολιτικά τους ανατολικούς φασισμούς (Ρωσία-Κίνα) και τους φασίστες φίλους τους που εμφανίζονται σαν πατριώτες υπερασπιστές της εθνικής κυριαρχίας του Νίγηρα. Αυτό άλλωστε έχει τόσες φορές αποδειχτεί, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Λιβύη, όπου ο κερδισμένος αυτής της δυτικής επεμβατικής πολιτικής είναι η Ρωσία.

Στην περίπτωση του Νίγηρα η διπλωματική επιτυχία του Κρεμλίνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς η ίδια η επίσημη Ρωσία φροντίζει να μην φαίνεται να έχει ενεργό εμπλοκή στο πραξικόπημα – μάλιστα ο εκπρόσωπός της Πεσκόφ εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για αυτό – αφήνοντας στη Βάγκνερ τη δουλειά της υπεράσπισης της χούντας, ενώ και το Πεκίνο (που επίσης έχει πόδι στο ουράνιο της χώρας) υποστηρίζει τον ανατραπέντα πρόεδρο ζητώντας διπλωματική επίλυση της κρίσης χωρίς να αναφέρεται σε αυτό ή να καταδικάζει το πραξικόπημα. Το ότι η Βάγκνερ εμφανίζεται σα μια οντότητα που έχει διαφοροποιηθεί από το καθεστώς Πούτιν μας δίνει κάτω από το πρίσμα των νέων εξελίξεων και την εξήγηση της στημένης και χωρίς ουσιαστική αντίσταση «ανταρσίας» της, ένα μόλις μήνα νωρίτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Έτσι επιβεβαιώνεται και η εκτίμησή μας τότε που όλοι οι δυτικοί ονειρεύονταν ρήγματα στο Κρεμλίνο ότι «η «ανταρσία Πριγκόζιν» ήταν ένα από τα πολλά πραξικοπήματα που κατά καιρούς έχει σκηνοθετήσει η ΚαΓκεΜπε και ότι από μεν τακτική άποψη είχε σαν στόχο να επιτρέψει στον Πούτιν να συνεχίσει να δρα με τη Βάγκνερ στην Αφρική, ενώ στρατηγικά είχε σαν στόχο να ενισχύσει την εικόνα που από την πρώτη στιγμή του πολέμου στην Ουκρανία κατασκευάζει αυτός για τη Ρωσία, δηλαδή μιας υπερδύναμης και επιθετικής αλλά και σχετικά ανήμπορης να πετύχει τους στόχος της, ώστε να μπορεί και να απειλεί αλλά και να καθησυχάζει, να περικυκλώνει και να διασπάει τη Δύση» («Ανταρσία» Πριγκόζιν: Ένα στοιχείο που ενισχύει την υπόθεση μιας πουτινικής σκηνοθεσίας, 27/6).

ezgif 3 e5d0db18e4

Ο ρωσικός σοσιαλιμπεριαλισμός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αντίθεση Βορρά-Νότου, ιδιαίτερα Ευρώπης - Αφρικής με σκοπό τη δημιουργία ενός πελώριου μετώπου του τρίτου κόσμου που θα ζητά να πληρώσουν οι πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις και για τα δεινά που έχουν προκαλέσει στους λαούς τους τα τελευταία πενήντα χρόνια κυρίως οι ντόπιες αστικές τάξεις και μάλιστα οι πιο φασιστικές και αρπακτικές που είναι δεμένες περισσότερο με τη Ρωσία και την Κίνα παρά με τη Δύση. Φυσικά οι ρώσοι και κινέζοι νεοχιτλερικοί, θα βρίσκονται στο απυρόβλητο ως ηγέτες αυτού του αντιδραστικού κινήματος που θα ζητά στην πραγματικότητα ένα πλιάτσικο σε βάρος των λαών της Ευρώπης εξαιτίας του αποικιακού παρελθόντος των αστικών τους τάξεων. Γιατί αυτό το κίνημα δεν λογαριάζει ότι ο πλούτος των βόρειων χωρών είναι κυρίως προϊόν της κακοπληρωμένης και εξοντωτικής δουλειάς αιώνων των προλεταρίων τους και λιγότερο της ληστείας των αποικιών τους. Το Κρεμλίνο δουλεύει μεθοδικά πάνω σ’ αυτή την αντίθεση και έχει ήδη καθιερώσει για το σκοπό αυτό τη σύνοδο Ρωσίας-Αφρικής. Στη φετινή σύνοδο που έγινε στην Αγ. Πετρούπολη (Λένινγκραντ) ο Πούτιν έδωσε διάφορες υποσχέσεις στις αφρικανικές κυβερνήσεις όπως διαγραφή χρεών και, για τις πιο προσδεμένες στο ρωσικό άρμα, φτηνά ή και δωρεάν σιτηρά την ίδια ώρα που τορπίλιζε τη συμφωνία με την Ουκρανία για τις εξαγωγές σιτηρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στη σύνοδο ήταν και ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Πριγκόζιν, ο ίδιος που λίγο πριν είχε αναλάβει το ρόλο του πραξικοπηματία ενάντια στη Μόσχα!!! Το θετικό ήταν ότι στη φετινή σύνοδο πολλά αφρικανικά κράτη υποβάθμισαν τη συμμετοχή τους στέλνοντας λιγότερους ηγέτες σε σχέση με την προηγούμενη σύνοδο του 2019.

Κι αυτή η τάση δεν είναι ενδεικτική των επιβιώσεων του αποικιοκρατικού πνεύματος μέσα στον τρίτο κόσμο, όπως θα ήθελε να την παρουσιάσει η φαιο-«κόκκινη» προπαγάνδα, αλλά μιας νέας αφύπνισης των αντι-ιμπεριαλιστικών διαθέσεων των χωρών του Τρίτου κόσμου. Αυτές σε αντιφασιστικό μέτωπο με όλες τις φιλειρηνικές, και δημοκρατικές χώρες του Βορρά πρέπει να αγωνιστούν για να αντιμετωπίσουν τον ρωσοκινεζικό Άξονα, κοινό κύριο εχθρό σήμερα Βορρά και Τρίτου κόσμου. Αλλά προϋπόθεση για να σταθεί μια τέτοια ενότητα είναι οι χώρες αυτές, και βασικά οι λαοί τους, να απαιτήσουν την πλήρη πολιτική τους ανεξαρτησία από τις επεμβάσεις του Βορρά που εμποδίζουν την πάλη τους για οικονομική ανεξαρτησία και ακόμα πιο πολύ εμποδίζουν το ξεδίπλωμα των πολιτικών, ταξικών και δημοκρατικών διεκδικήσεων των λαών τους, ενάντια στις πιο εκμεταλλευτικές και αυταρχικές πολιτικές των αρχουσών τάξεών τους.

 

*https://www.capital.gr/diethni/3715148/oie-o-stratos-tou-mali-kai-xenoi-maxites-ektelesan-500-anthropous-to-2022-sti-moura/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ Η ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΕΡΑΣ