Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΚΤΗΝΩΔΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στήριξη των ηγεσιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχει μετατρέψει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έφτασαν στα ελληνικά νησιά σε ομήρους στρατοπέδων συγκέντρωσης, με πιο φρικτό από αυτά το κολαστήριο της Μόρια.

Χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι περιμένοντας να εξεταστούν οι αιτήσεις τους για άσυλο, τις οποίες αδικαιολόγητα καθυστερούν να εξετάσουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, με καθυστέρηση που ξεπερνάει τον ένα χρόνο, ενώ στο μεταξύ το κράτος τους καταδικάζει στις πιο άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Το ελληνικό κράτος καθυστερεί επίτηδες να εξετάσει τις αιτήσεις ώστε να στοιβάζονται διαρκώς καινούργιοι μετανάστες και πρόσφυγες. Γιατί αν εξέταζε τις αιτήσεις,  δεν θα γινόταν αυτό. Όσοι ήταν μετανάστες θα γύριζαν πίσω στην Τουρκία, ενώ όσοι ήταν πρόσφυγες θα πήγαιναν στις χώρες της Ευρώπης. Η κυβέρνηση - έχοντας σύμφωνα στην πράξη όλα  τα κόμματα δεν εξετάζει αυτές τις αιτήσεις ώστε να στοιβάζεται ο κόσμος και να βασανίζεται και να υποφέρει και μάλιστα κάνει τις συνθήκες όσο γίνεται χειρότερες στα κέντρα υποδοχής ώστε να μπορεί να λέει στην ΕΕ: Κύριοι άκαρδοι αφήστε τους ανθρώπους να έρθουν στην Ευρώπη και αν δεν θέλετε αφήστε τους τουλάχιστον να έρθουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και να μείνουνε εκεί που υπάρχει περισσότερος χώρος να τους φιλοξενήσουμε. Η Ευρώπη τους λέει ότι αν το κάνουμε αυτό θα έρθουν στην Ευρώπη λαθραία και θα μπουν και καινούργιοι στην Ελλάδα οπότε θα πάθουμε ότι πάθαμε το 2015 που τα φασιστικά κόμματα εκτινάχθηκαν. Κάντε λοιπόν έλληνες τη δουλειά που συμφωνησαμε, δηλαδή να ελέγχετε γρήγορα ποιος είναι πρόσφυγας και να τον στέλνετε σε μας και όποιος δεν είναι να τον γυρίζετε στην Τουρκία. 

Τελικά τι έκανε η κυβέρνηση; Δεν έλεγξε τίποτα, άφησε τα νησιά να γίνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης και βασανιστηρίων, ώστε τελικά η Ευρώπη, που δεν θέλει να κοντράρει τον Τσίπρα, ενώ έπρεπε να τον καταγγείλει, να υποχωρήσει στον εκβιασμό και να αφήσει τον Τσίπρα να μεταφέρει αρκετούς από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το τι θα γίνει δεν το ξέρουμε ακριβώς αλλά ξέρουμε περίπου: Θα αρχίσουν τα νέα κινήματα σε όλη την Ελλάδα για την μη εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων-ομήρων σε κάθε περιοχή. Αυτό σημαίνει καλύτερο έδαφος για τους χρυσαυγίτες, που θα προστεθεί στο μακεδονικό και στην όλο χειρότερη  πείνα και ανεργία που θα χρεωθεί όπως πάντα στην Ευρώπη.

Εννοείται ότι ο κεντρικός στρατηγικός στόχος της κρατικής πολιτικής στο μεταναστευτικό παραμένει  η φασιστικοποίηση και διάσπαση της Ευρώπης, με τη διαρκή απαίτηση για ξεφόρτωμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όλων όσων φθάνουν στη χώρα, χωρίς να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο και σε οικονομικούς μετανάστες. Αυτή η απαίτηση σημαίνει την κατάργηση στην πράξη των διακρατικών συνθηκών και συμφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το αντίστοιχο  δυνάμωμα των φασιστών και των ναζιστών σε όλη την Ευρώπη αφού αυτοί έχουν τον ίδιο ακριβώς στόχο δηλαδή να καταργήσουν κάθε τέτοια συμφωνία για να εφαρμόσουν τη δική τους ρατσιστική πολιτική, την περιχαράκωση των εθνικών συνόρων και τελικά να μετατρέψουν την Ευρώπη σε Ευρώπη-φρούριο, δηλ. σε αυτό που ο σοσιαλφασισμός την κατηγορούσε από την αρχή προβάλλοντας το σύνθημα των «ανοιχτών συνόρων», σε μια περίοδο που η Ευρώπη ήταν ακριβως το αντίθετο από φρούριο.

Η πολιτική του ελληνικού κράτους σε ότι αφορά τη μεταχείριση των μεταναστών και των προσφύγων με ή χωρίς χαρτιά, ήταν πάντα μια πολιτική περιφρόνησης των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους και εθνορατσισμού. Όμως καμία κυβέρνηση δεν ξεπέρασε σε κτηνωδία την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί είναι αυτή η κυβέρνηση που ξεπερνάει σε αντιδημοκρατισμό και γι αυτό σε αντιευρωπαϊσμό και ρωσοδουλία κάθε προηγούμενη.

Εκεί που αποκαλύπτεται πιο πολύ αυτή η κτηνωδία είναι στο κέντρο κράτησης της Μόριας, που ήταν κάποτε κέντρο ταυτοποίησης και διαχωρισμού ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και στους οικονομικούς μετανάστες (hotspot), και έχει μετατραπεί σήμερα στη ντροπή της Ευρώπης, αυτό που έχει χαρακτηριστεί σαν το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη (https://www.huffingtonpost.gr/entry/bbc-moria-to-cheirotero-stratopedo-prosfeyon-ste-ye_gr_5b869295e4b0511db3d364c7). ¨Όσοι συμπολίτες μας νομίζουν ότι η Μόρια αφορά κάποιους άλλους και όχι τους ίδιους κάνουν μεγάλο λάθος. Η Μόρια είναι το μέλλον της Ελλάδας αν η Ελλάδα δεν αντιδράσει στα διακομματικά καθάρματα που σήμερα την κυβερνούν. Εκεί οικοδομείται το νέο κράτος κτήνος και στρατολογούνται οι βασανιστές του, που κάνουν μάλιστα και καλές μπίζνες χάρη στα βασανιστήρια και για τα βασανιστήρια.

Στη Μόρια το ελληνικό κράτος λειτουργεί σαν κράτος ρατσιστών βασανιστών

Στον εξωτερικό τοίχο του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στη Μόρια είναι γραμμένο στα αγγλικά ένα σύνθημα : «Καλώς ήλθατε στην κόλαση». Εκεί, σε ένα χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει σε κανονικές συνθήκες περίπου από 2000 έως 3000 άτομα το πολύ, η κυβέρνηση έχει επιτρέψει να στοιβάζονται εώς και 9000 άτομα. Στους πιο πάνω αριθμούς δεν υπολογίζεται και δεν αναφέρεται συνήθως ότι οι χώροι υγιεινής και ύδρευσης επαρκούν για μόλις 800.

Ξεκινώντας από τις καθημερινές συνθήκες επιβίωσης, όσοι μένουν στη Μόρια, περνούν τη μισή μέρα τους σε ουρές για φαγητό που είναι ελάχιστο, κακής ποιότητας, ενώ αρκετοί έχουν πάθει και δηλητηρίαση. Τρεις ώρες αναμονή μέσο όρο για πρωινό, τρεις ώρες για μεσημεριανό, τρεις ώρες για βραδυνό. Όσοι είναι άρρωστοι ή αρρωσταίνουν περνάνε τα χειρότερα αφού πρέπει να περιμένουν ώρες και μέρες για να εξεταστούν από γιατρό, συνήθως καταλήγουν στο Βοστάνειο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, από όπου βγαίνουν καλά και ξαναγυρίζουν άρρωστοι λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης, και των απαράδεκτων συνθηκών υγιεινής, όταν μία τουαλέτα αντιστοιχεί σε 70 έως 90 ανθρώπους.

 Σε προηγούμενο άρθρο μας για τη Μόρια με τίτλο «Η κυβέρνηση βασανίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια για να εκβιάζει την Ευρώπη»(http://oakke.gr/antifasism/2013-02-16-20-18-50/2013-02-16-20-19-58/item/911-22/1/2018) είχαμε περιγράψει τις φρικτές συνθήκες που επικρατούσαν και που είχαν γίνει γνωστές μέχρι τότε: “Άλλοι ζουν σε ακατάλληλα κοντέινερ κι άλλοι σε καλοκαιρινές σκηνές της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έρμαια των ακραίων καιρικών φαινομένων, των μεταδοτικών ασθενειών και της δολοφονικής βίας. Με παλέτες και αυτοσχέδια μερεμέτια προσπαθούν μάταια να προστατευτούν από τη βροχή και μάλιστα αναγκάζονται να σκάβουν με πέτρες χαντάκια γύρω από τις σκηνές τους για να μην πλημμυρίσουν, ενώ καίνε ό,τι βρουν εύκαιρο για να ζεσταθούν, από τα άφθονα στο χώρο πλαστικά μπουκάλια μέχρι ξύλινους φράκτες, ακόμα και σκουπίδια, που σχηματίζουν σωρούς σε όλο το κέντρο. Δεν υπάρχει ζεστό νερό, οι ντουζιέρες δεν λειτουργούν, οι σωλήνες της αποχέτευσης έχουν σπάσει και η μυρωδιά των ούρων κατακλύζει την ατμόσφαιρα. Το μπάνιο γίνεται με νερό που χύνουν από σωλήνες σε πλαστικά μπουκάλια. Οι ελάχιστες τουαλέτες είναι τόσο βρόμικες ώστε οι έγκλειστοι αναγκάζονται να κόβουν την περίφραξη για να αφοδεύουν στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού. Οι ιατρικές υπηρεσίες παρουσιάζουν ελλείψεις. Υπάρχουν καταγγελίες για απαράδεκτο φαγητό, ακόμα και για στέρηση πόσιμου νερού (ένα ποτήρι την ημέρα) και η ουρά που σχηματίζεται για το συσσίτιο είναι τεράστια. Συχνά ξεσπούν καυγάδες εν αναμονή του συσσιτίου, η αστυνομία τους διώχνει όλους και οι άνθρωποι μένουν νηστικοί. Άνθρωποι που φεύγουν κυνηγημένοι από τις χώρες τους βασανίζονται, μαχαιρώνονται, βιάζονται ακόμα και πεθαίνουν σε αυτό το χώρο «φιλοξενίας». Για παράδειγμα, τον περσινό Γενάρη με τα χιόνια 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το Νοέμβρη του ’16 άλλοι δύο, μια γυναίκα και το 6χρονο εγγόνι της, σκοτώθηκαν από έκρηξη υγραερίου που προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 8”. 

Από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία, και η κόλαση έχει γίνει ακόμα πιο απάνθρωπη, γιατί έχουν προστεθεί δύο νέα στοιχεία: Το πρώτο είναι οι βιασμοί ανηλίκων ένα φαινόμενο που έχει αφήσει ανεξέλεγκτο το κράτος χωρίς καμία φύλαξη στους χώρους του στρατοπέδου και καμία ειδική πρόνοια για τα ανήλικα παιδιά που θα έπρεπε να φιλοξενούνται σε χώρους όπου θα μπορούσαν να ζουν τουλάχιστον μέσα σε συνθήκες προστασίας της ζωής τους και της σωματικής τους ακεραιότητας. Πρόκειται για μία τερατωδία που δεν αρμόζει σε κανένα κράτος που θέλει να λέγεται πολιτισμένο, που γίνεται ακόμα πιο συγκλονιστική από το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών, επεισόδια που αφήνουν αδιάφορο και ασυγκίνητο το υπουργό Μετανάστευσης Βίτσα. Πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει για κάποιον που χαριεντιζόταν ικανοποιημένος στο Καστελόριζο με τον Κασιδιάρη ως υφυπουργός Άμυνας πριν μετακομίσει στο Μετανάστευσης? Στη Μόρια ζουν περίπου 3.000 ανήλικοι.

 Το δεύτερο στοιχείο είναι η επικράτηση της πορνείας και του ναρκεμπορίου.

Ρεπορτάζ του Newsweek περιγράφει μία κατάσταση ζωντανού τρόμου για γυναίκες και παιδιά: «Δεν κλείνουμε μάτι τα βράδια», εξομολογούνται οι γυναίκες-πρόσφυγες που φοβούνται για τη σωματική ασφάλεια των ανήλικων παιδιών τους που βρίσκονται για μήνες εγκλωβισμένα στο κέντρο υποδοχής προσφύγων που έχει γίνει αντικείμενο διεθνούς κατακραυγής λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης.

Τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν αναφερθεί από τα μέσα Μαΐου στο hotspot της Λέσβου, καθώς και στον ελαιώνα έξω από τη Μόρια όπου έχουν κατασκηνώσει εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων έχουν σημάνει συναγερμό στο νησί του Βορείου Αιγαίου.

Αιγαίου.

Ο συντονιστής της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Δρ. Ντέκλαν Μπάρι, δήλωσε στο Newsweek ότι τους τελευταίους πέντε μήνες οι ιατροί της οργάνωσης διαπιστώνουν ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης την εβδομάδα, το οποίο σημαίνει συνολικά 21 περιστατικά από τα μέσα Μαΐου.

Θύματα στις επιθέσεις αυτές ήταν γυναίκες, παιδιά και άντρες στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, αλλά στα  μισά από αυτά (τουλάχιστον 10) θύμα ήταν ανήλικα κορίτσια και αγόρια, καθώς και δύο πεντάχρονα παιδιά. Ορισμένα από αυτά τα περιστατικά αφορούσαν βιασμούς, ενώ άλλα «ακατάλληλη σεξουαλική επαφή».

«Σε μία συγκεκριμένη περίπτωση, ένας πατέρας που βρίσκεται μόνος στη μόρια με το παιδί του, έλειψε για λίγο από τη σκηνή για να φέρει φαγητό. Όταν επέστρεψε, βρήκε το παιδί του σεξουαλικά κακοποιημένο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπάρι. 

Αυτοτραυματισμοί και αυτοκτονικές τάσεις

Το αποτέλεσμα των περιστατικών και της απειλής κακοποίησης είναι να έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αυτοτραυματισμού αλλά και αυτοκτονικών τάσεων μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

«Ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης είναι από μόνο του αδιανόητο, πόσω μάλλον όταν έχουμε ένα περιστατικό την εβδομάδα», καταγγέλλει ο Μπάρι που είναι βέβαιος ότι τα περιστατικά συμβαίνουν με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από αυτά που αναφέρεται.

«Πρέπει να αποδεχθούμε ότι οφείλεται σε αποτυχία του συστήματος», τονίζει ο ίδιος>> (http://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1280901/o-fovos-toy-viasmoy-stoiheionei-tis-paidia-kai-gynaikes-sti-moria).

Ο Γκάρντιαν μεταφέρει τη μαρτυρία ενός γιατρού από τους ΓΧΣ: «Μετά από δύο χρόνια, ορισμένοι περιμένουν ακόμα τη μεταφορά τους, ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να απελαθούν στην Τουρκία. Έχω εργαστεί σε στρατόπεδα που έχουν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, αλλά σας εγγυώμαι ότι αυτή είναι η χειρότερη κατάσταση που έχω δει ποτέ» (https://www.protothema.gr/greece/article/826339/guardian-ta-paidia-prosfuges-vionoun-tin-kolasi-sti-moria/).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle το μόνο που δείχνει να λειτουργεί στη Μόρια είναι η εγκληματικότητα, σε ένα πεδίο όπου το κράτος έχει αφήσει ανεξέλεγκτες συμμορίες: «Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στη Μόρια σύριοι πρόσφυγες από την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, ένα από τα τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Και από τότε διαπιστώνεται έξαρση της εγκληματικότητας στον καταυλισμό.

Κάτω από τη μύτη των ελληνικών αρχών δρα, όπως όλα δείχνουν μια σπείρα σύρων προσφύγων, η οποία ελέγχει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την πορνεία. Δεν διστάζει μάλιστα να χρησιμοποιεί απροκάλυπτα βία, με λοστούς και μαχαίρια, επικαλούμενη το νόμο της Σαρίας» (https://www.insider.gr/eidiseis/ellada/96136/deutsche-welle-narkotika-kai-porneia-sti-moria).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην πύλη www.politikalesvos.gr: «Η πορνεία είναι κάτι δεδομένο στη Μόρια. Το survival sex από γυναίκες και άντρες για πέντε ευρώ είναι θεσμός εδώ και καιρό ενώ πλέον γυναίκες που εκδίδονται κυκλοφορούν απροκάλυπτα μέσα στο ΚΥΤ φορώντας «ρούχα εργασίας», συχνά “προσφέροντας” γυμνά μέρη του σώματός τους», αναφέρουν μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που εργάζονται στο κολαστήριο για 9.500 άτομα σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο βουλευτής του Σύριζα Γιώργος Πάλλης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2017, η Ύπατη Αρμοστεία μόνο, έλαβε 622 καταγγελίες περιστατικών σεξουαλικής βίας από πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου από τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό βιώθηκαν μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα» (https://www.politikalesvos.gr/h-porneia-einai-kati-dedomeno-sti-moria-martyries-apo-tin-ntropi-tis-eyropis/).

 

Η βίαιη επιβολή της σιωπής των εγκλωβισμένων

Στο ίδιο πιο πάνω ρεπορτάζ για την πορνεία στη Μόρια περιλαμβάνεται μία καταγγελία που αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία τον κρατικό εκβιασμό και το καθεστώς ομηρίας των προσφύγων: «Όταν διαμαρτυρόμαστε και προκαλούμε φασαρίες, για παράδειγμα όταν έρχονται νέοι να μείνουν στις σκηνές που πλέον ζουν από 8 ώς 25 άτομα, τότε ως ποινή καθυστερούν την διαδικασία της αίτησης ασύλου. Με αυτό τον τρόπο μας τιμωρούν”, λέει ο Μ. από το Αφγανιστάν που ζει εδώ και ενάμιση χρόνο στη Μόρια».

Αποτελεί τρομερό σκάνδαλο το ότι μπορεί να υπάρχουν «ποινές» από διοικητικούς υπαλλήλους για καθυστέρηση της εξέτασης ασύλου σε «αντιφρονούντες», δηλαδή για παράταση διαμονής στο κολαστήριο. Η φίμωση των προσφύγων είναι βασική ένδειξη της φασιστικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μία φίμωση που σπάνε μόνο τα διεθνή ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία της ιταλικής RAI σε ρεπορτάζ της για τη Μόρια όπου αναφέρει ότι γενικά δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να τραβάνε βίντεο με τα κινητά τους. Το ίδιο ρεπορτάζ αποθανάτισε αστυνομικό να βρίζει χυδαία μια ηλικιωμένη που στεκόταν στην ουρά για φαγητό. Φαίνεται ότι αυτή είναι η δουλειά της αστυνομίας στη Μόρια (https://www.lifo.gr/now/greece/212082/ai-g-soy-skatogria-sayra-to-vinteo-tis-ntropis-me-astynomiko-na-kathyvrizei-ilikiomeni-prosfyga-sti-moria?fbclid=IwAR31IZIBUJjQjwsIHwdbJEABjBIpBtnYbQqRz8LnnYPvS9VR5uEDzWjx8W4).

H φίμωση και η καταστολή των διαμαρτυρόμενων προσφύγων έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Απρίλιο του 2018 όταν οι βασανισμένοι έγκλειστοι της Μόριας συγκεντρώθηκαν σε πλατεία της Μυτιλήνης για να διαμαρτυρηθούν για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης τους και να ζητήσουν την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Η διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε ολιγοήμερη κατάληψη η οποία τελείωσε όταν 200 τραμπούκοι, τους περικύκλωσαν και άρχισαν να τους πετάνε αντικείμενα, και να τους προπηλακίζουν, ενώ η αστυνομία παρακολουθούσε τα επεισόδια, που διάρκεσαν μία ολόκληρη νύχτα. Το ξημέρωμα προχώρησε σε συλλήψεις 120 προσφύγων, δηλαδή των θυμάτων, ενώ δεν έκανε καμία σύλληψη από το πλήθος των τραμπούκων που έκανε την επίθεση. Έξι μήνες αργότερα και προφανώς κάτω από τη διεθνή κατακραυγή η αστυνομία κατάφερε να καταλήξει στην αναγνώριση 26 ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια και να τους ασκήσει δίωξη. Εννοείται ότι για να δικαστούν αυτοί πρέπει να πάνε μάρτυρες κατηγορίας οι πρόσφυγες… Αν δεν πάνε οι πρόσφυγες πρέπει τουλάχιστον να εμφανιστούν στο δικαστήριο οι αστυνομικοί. Είναι γνωστή όμως η προθυμία της αστυνομίας να δίνει τέτοιου είδους μαρτυρικές καταθέσεις, και άλλο τόσο γνωστή η κατάληξη τέτοιων υποθέσεων. 

 

Το σκάνδαλο με τα κονδύλια που είτε αρνείται να πάρει η κυβέρνηση από την ΕΕ, είτε γίνονται αέρας σε χέρια ευνοούμενων της. Η φασιστική δίωξη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που έφερε το σκάνδαλο στο φως

Το ότι δεν φταίει ούτε η ΕΕ, ούτε η συμφωνία με την Τουρκία αλλά το ελληνικό κράτος για το δράμα που περνάνε πρόσφυγες και μετανάστες το αποκάλυψε με τον καλύτερο τρόπο ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που αποκάλυψε με στοιχεία την κακοδιαχείριση και τη μη απορρόφηση των πελώριων κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται και για να ενισχύσουν τις υποδομές για το διαχωρισμό και ταυτοποίηση και για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού που φθάνει στα νησιά. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν η μήνυση κατά επτά δημοσιογράφων της εφημερίδας από τον αρμόδιο για τα κονδύλια αυτά ΥΠΕΘΑ Καμμένου.

Το ρεπορτάζ αναφερόταν σε απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες προσώπων φιλικών προς τον υπουργό για τροφοδοσία και για υπηρεσίες που ουσιαστικά ποτέ δεν προσφέρθηκαν τουλάχιστον για τα ποσά που διατέθηκαν. Επιπλέον ανάδειξε το μεγάλο σκάνδαλο της μη απορρόφησης του τεράστιου κονδυλίου πάνω από 1 δις που είχε στη διάθεση της Ελλάδας η ΕΕ από ειδικά ταμεία. Με βάση τον κοινοτικό προϋπολογισμό η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει άριστες συνθήκες διαβίωσης για το χρόνο αναμονής τους στην Ελλάδα για τους εβδομήντα χιλιάδες πρόσφυγες που είχε δεχθεί, αφού στον καθένα τους αντιστοιχούσε το ποσό των 14.000 δολλαρίων για κάθε πρόσφυγα. Σημειώνεται ότι η Τουρκία για 2,5 εκατ. προσφύγων της Τουρκίας παίρνει χρηματοδότηση 3,5 δισ. και εκεί δεν υπάρχει καμία Μόρια.

Οι καταγγελίες της εφημερίδας απειλούσαν να προκαλέσουν ένα πανευρωπαϊκό σκάνδαλο όπως και το έκαναν. Ο Καμμένος υπέβαλε αμέσως μήνυση και η αστυνομία πήγε στα γραφεία της εφημερίδας να συλλάβει τους δημοσιογράφους ! Προς τιμή τους οι δημοσιογράφοι δεν τρομοκρατήθηκαν και τρία βασικά στελέχη εμφανίστηκαν αυτοβούλως στην αστυνομία, υπεράσπισαν το ρεπορτάζ τους και κατάγγειλαν την κυβέρνηση. Λόγω της κατακραυγής που ξεσηκώθηκε αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους ασκηθεί ποινική δίωξη. Λίγο αργότερα ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την καταπολέμηση της απάτης Olaf κίνησε διαδικασία έρευνας για τη διαχείριση των κονδυλίων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη χώρα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Πολιτικές νίκες για την κυβέρνηση Τσίπρα, και για τη ρώσικη πολιτική της διάσπασης και της φασιστικοποίησης της Ευρώπης

Ο δυσκίνητος ευρωπαϊκός μηχανισμός, η απροθυμία των ευρωπαίων μονοπωλιστών να συγκρουστούν με τον πρόσφατα μεταμφιεσμένο σε μνημονιακό Τσίπρα, η αντίστοιχη προθυμία τους να κάνουν τα στραβά μάτια στην κρατική κτηνωδία, και οι φίλοι του Τσίπρα, δηλαδή οι φίλοι του Πούτιν σε μία ΕΕ, που έχει για επίτροπο Μετανάστευσης  έναν καιροσκόπο αριβίστα εξαιρετικά πρόθυμο να εξυπηρετήσει το σοσιαλφασιστικό κράτος, τον Αβραμόπουλο, φέρνουν πολιτικές νίκες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι αυτή πέτυχε να παρακάμψει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να πετύχει την έγκριση για μετεγκατάσταση ενός σημαντικού αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα.

Την ίδια στιγμή οι πουτινόφιλοι φασίστες στην Ευρώπη ξεσαλώνουν έχοντας σαν επιχείρημα μία Ελλάδα που μπορούν να παρουσιάζουν στους λαούς τους σαν πύλη ενός ανεξέλεγκτου ρεύματος μετανάστευσης στις ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί τη στιγμή που η Τουρκία έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και έχει μειωθεί σημαντικά η ροή των μεταναστών και προσφύγων από το Αιγαίο, ο Τσίπρας αφήνει ανοιχτά τώρα τα σύνορα στον Έβρο, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί πολύ οι αφίξεις, και να κάνουν το γύρο του κόσμου οι εικόνες των μεταναστών που κατασκηνώνουν στην κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης. Δεν φθάνουν μόνο οι εγκλωβισμένοι στο κολαστήριο της Μόριας και στα αντίστοιχα εφιαλτικά στρατόπεδα της Σάμου και της Χίου. Χρειάζονται ακόμα περισσότεροι, και πολλές εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου που θα δείχνουν μια αφόρητη κατάσταση για το ντόπιο πληθυσμό από τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών.

Οι κυβερνήσεις Ουγγαρίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας όπου οι φασίστες έχουν δύναμη κλείνουν τώρα τα σύνορα τους και ταυτόχρονα παρασύρουν ολόκληρη την Ευρώπη να κινηθεί προς την κατεύθυνση πιο ασφυκτικού ελέγχου των συνόρων. Αυτή είναι μια περίφημη συνθήκη για να εδραιωθεί και να γίνει δημοφιλής η ρατσιστική δημαγωγία.

Η ουσιαστική αδυναμία της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού βρίσκεται στην αδυναμία της να δώσει την πολιτική σύγκρουση με τους νέους Χίτλερ της Ρωσίας που σήμερα έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση με την επίθεσή τους στη Συρία. Το προσφυγικό θα λυνόταν πολύ εύκολα αν η Ευρώπη είχε ενισχύσει με όπλα τη συριακή αντίσταση και είχε βοηθήσει τους πρόσφυγες να οργανωθούν για να δώσουν τη μάχη κατά του τυρρανικού δολοφονικού καθεστώτος Άσαντ και των νεοχιτλερικών προστατών του.

 

Στη Μόρια φαίνεται το μέλλον όλης της χώρας και του ελληνικού λαού αν κυριαρχήσει η σοσιαλφασιστική δικτατορία

Το ότι η κυβέρνηση εγκλωβίζει και συσσωρεύει έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων στη χώρα  που καθόλου δεν έρχεται για να εγκατασταθεί μόνιμα, εμφανίζει ακριβώς την αντίστροφη εικόνα στο λαό και δυναμώνει κι άλλο τη ναζιστική συμμορία της ΧΑ. Όταν ένας πληθυσμός που ήρθε για να ταξιδέψει στην Ευρώπη και όχι να εγκατασταθεί στην Ελλάδα της κρίσης μετατρέπεται από την κυβέρνηση σε πληθυσμό που εγκαθίσταται ημιμόνιμα σε μια ρημαγμένη χώρα, τότε ο ναζιστής που λέει ψέμματα στο λαό ότι οι μετανάστες παίρνουν όλα τα λεφτά για την υγεία, τις συντάξεις, τη στέγαση, την πρόνοια, γίνεται πειστικός και κρατάει τη θέση του στη Βουλή, αν όχι στην τρίτη, πάντως αμετακίνητα στην τέταρτη θέση, αλλά αύριο σε πολύ καλύτερη αν οι δημοκράτες συνεχίσουν να ακούν τα νέα από την τηλεόραση αντι να τα δημιουργούν

Ακόμα πιο πειστικό κάνει αυτό το λόγο ο κυνισμός των κυβερνητικών στελεχών.

Φαίνεται σχεδόν απίστευτο και όμως είναι αληθινό ότι μέσα στον ορυμαγδό των καταγγελιών των διεθνών οργανισμών, των διεθνών και εσωτερικών ΜΜΕ, των καταγραφών των τηλεοπτικών καμερών μπορεί ο υπουργός Μετανάστευσης Βίτσας, να δηλώνει ότι η Μόρια ούτε λίγο, ούτε πολύ είναι μια απέραντη και χαρούμενη παιδική χαρά.

Είπε ο Βίτσας στις 2 Νοεμβρίου σε απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Παπαθεοδώρου: «Επιμένετε στην επικοινωνιακή λέξη “κολαστήριο” της Μόριας. Αν πήγατε εκεί δεν έχετε αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, αλλιώς δεν θα μιλάγατε για κολαστήριο για ένα χώρο που είναι όλοι εμβολιασμένοι, που προσφέρονται στα παιδιά υπηρεσίες εκπαίδευσης και έχει σχολή εκμάθησης μουσικών οργάνων»!!!

Με τέτοια ψέμματα που λέγονται δημόσια στη Βουλή αποκρύβεται από το λαό ο συστηματικός βασανισμός και η εξαθλίωση αυτών των ταλαιπωρημένων από πολέμους και κακουχίες ανθρώπων και εμφανίζονται σαν καλεσμένοι σε σαλόνι που παίρνουν την μπουκιά από το παιδί της οικογένειας. Είναι ταυτόχρονα εντελώς αποκρουστική η γκαιμπελίστικη πρακτική των αδίστακτων και κυνικών αυτών ψεμμάτων που κρύβουν το έγκλημα και προσβάλλουν και περιφρονούν τα θύματα, μία πρακτική που ακολουθήθηκε και στο Μάτι. Είναι δύσκολο κάτω από αυτές τις συνθήκες να μην έρχονται στο μυαλό οι ιστορικές αναφορές για τα «ντοκιμαντέρ» της χιτλερικής Γερμανίας για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που εμφανίζονταν σαν τόποι αναψυχής και χαλάρωσης.

Βλέποντας πως συμπεριφέρεται η σοσιαλφασιστική εξουσία στη Μόρια αλλά και πόσο υποτονικά αντιμετωπίζεται αυτή η κτηνωδία κατά ανθρώπινων ζωών από τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των ίδιων που επιμένουν να έχουν νόμιμη τη δολοφονική ναζιστική συμμορία, μπορεί να έχει μία μικρογραφία της κτηνωδίας που ετοιμάζει το καθεστώς αυτό για τον ελληνικό λαό αν επιβάλλει την πουτινική δικτατορία του.

-Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο φ. 537 της Νέας Ανατολής-