Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Η. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΕ ΟΑΚΚΕ ΣΤΗΝ EΡΤ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΑΚΚΕ ΣΤΙΣ 26 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

 

Έ­νας α­πό τους πρώ­τους καρ­πούς της προ­βο­κά­τσιας που α­κού­ει στο όνο­μα ISIS υ­πήρ­ξε η προ­σέγ­γι­ση Η­ΠΑ-Ι­ράν, που ε­πι­σφρα­γί­στη­κε με τη συμ­φω­νί­α της 14 Ιού­λη για το πυ­ρη­νι­κό πρό­γραμ­μα της Τε­χε­ρά­νης υ­πο­γε­γραμ­μέ­νης στη Βιέννη α­πό τους υ­πουρ­γούς ε­ξω­τε­ρι­κών του Ι­ράν, των 5 μό­νι­μων με­λών του Συμβου­λί­ου Α­σφα­λεί­ας του Ο­Η­Ε (Η­ΠΑ, Ρω­σί­α, Κί­να, Αγ­γλί­α, Γαλ­λί­α) μα­ζί και της Γερμα­νί­ας, κα­θώς και την α­ντι­πρό­σω­πο ε­ξω­τε­ρι­κών υ­πο­θέ­σε­ων της Ε­Ε.

Πρό­κει­ται για μια ε­ξαι­ρε­τι­κά α­ντι­δρα­στι­κή συμφω­νί­α με την οποί­α ε­πι­τε­λού­νται δύ­ο του­λά­χι­στο ζη­μιές: η πρώ­τη εί­ναι ό­τι ε­νι­σχύ­ε­ται ο φα­σι­σμός και ε­πε­κτα­τι­σμός του κα­θε­στώ­τος των μου­λά­δων με την ου­σια­στι­κή δι­πλω­μα­τι­κή του α­να­βάθ­μι­ση, έ­νας φα­σι­σμός και έ­νας ε­πε­κτα­τι­σμός που γίνο­νται ο­λο­έ­να και πιο ε­πι­κίνδυ­νοι στο βαθ­μό που ε­ναρ­μο­νί­ζο­νται με τα συμφέ­ρο­ντα του ρω­σο-κι­νε­ζι­κού νε­ο­να­ζι­στι­κού ά­ξο­να. Α­πό την άλ­λη σε ό­τι α­φορά αυ­τό που εμ­φα­νί­ζε­ται σαν το κε­ντρι­κό μέ­λη­μα της συμ­φω­νί­ας, δη­λα­δή την πα­ρε­μπό­δι­ση του Ι­ράν να κα­τα­σκευά­σει πυ­ρη­νι­κά ό­πλα, α­πό ά­πο­ψη αρ­χής και α­πό συ­γκε­κρι­μέ­νη πο­λι­τι­κή ά­πο­ψη εί­ναι και αυ­τή αρ­νη­τι­κή και α­πα­ρά­δεκτη. Έ­χου­με πει πολ­λές φο­ρές ό­τι το να ε­μπο­δί­ζε­ται η δυ­να­τό­τη­τα του Ι­ράν να έ­χει πυ­ρη­νι­κά ό­πλα δεν γί­νε­ται α­πό κα­μιά α­ντι­φα­σι­στι­κή πλευ­ρά, αλ­λά γί­νεται α­πό τη θέ­ση αρ­χής των δύ­ο υ­περ­δυνά­με­ων οι ο­ποί­ες δια­θέ­τουν την α­πόλυ­τη πυ­ρη­νι­κή υ­πε­ρο­πλί­α στον πλα­νή­τη, να α­πα­γο­ρεύ­ουν σε ό­λες τις  άλ­λες χώρες ό­που μπο­ρούν να το ε­πι­βά­λουν αυ­τό, το δι­καί­ω­μα να δια­θέ­τουν και αυ­τές πυ­ρη­νι­κά ό­πλα. Δη­λα­δή με το να συμ­μα­χούν οι δύ­ο υ­περ­δυ­νά­μεις με το ε­πε­κτατικό Ι­ράν και να αρ­νού­νται ό­χι μό­νο ο­ποια­δή­πο­τε υ­πο­στή­ρι­ξη στον παλ­λα­ϊ­κό α­ντι­φα­σι­στι­κό α­ντι­μου­λά­δι­κο α­γώ­να του ι­ρα­νι­κού λα­ού (ό­πως οι Η­ΠΑ) αλλά να α­παι­τούν το πνί­ξι­μο αυ­τού του α­γώ­να (Ρω­σί­α) και την ί­δια ώ­ρα να αρ­νού­νται έ­να ε­θνο­α­νε­ξαρ­τη­σια­κό δι­καί­ω­μα πυ­ρηνι­κής αυ­το­ά­μυ­νας στη χώ­ρα αυ­τή του τρί­του κό­σμου το μό­νο που κά­νουν εί­ναι να βο­η­θά­νε να α­νέ­βουν στην ε­ξου­σί­α της χώ­ρας αυ­τής γε­νι­κά  οι πιο φι­λο-ι­μπε­ρια­λι­στι­κές δυ­νά­μεις. Μάλι­στα α­πό συ­γκε­κρι­μέ­νη πο­λι­τι­κή ά­πο­ψη οι πιο ευ­νο­η­μέ­νες εί­ναι οι φι­λο­ρώσι­κες δυ­νά­μεις ε­πει­δή μό­νο η Ρω­σί­α έ­χει υ­πο­στη­ρί­ξει πά­ντα τις πιο φασι­στι­κές, ε­πε­κτα­τι­κές και α­ντι­ση­μι­τι­κές-ρα­τσι­στι­κές δυ­νά­μεις στο ε­σω­τερι­κό του ι­ρα­νι­κού μπλοκ ε­ξου­σί­ας σε ό­λα ε­κτός α­πό τον πυ­ρη­νι­κό ε­ξο­πλι­σμό. Αυ­τό για να μπο­ρεί να έ­χει το Ι­ράν του χε­ριού της. Η Ρωσί­α θέ­λει το Ι­ράν αντια­με­ρι­κά­νι­κο και α­ντι­ση­μι­τι­κό αλ­λά ό­χι α­νε­ξάρ­τη­το, γι αυ­τό του έ­χει πάντα προ­τεί­νει να κα­τα­σκευά­ζει ε­κεί­νη το πυ­ρη­νι­κό καύ­σι­μο για τους α­ντιδρα­στή­ρες του και ό­χι το ί­διο συμ­φω­νώ­ντας στο ση­μεί­ο αυ­τό α­πό­λυ­τα με τις ΗΠΑ. 

Η συμ­φω­νί­α της Βιέν­νης προ­βλέ­πει με­τα­ξύ άλ­λων πε­ριο­ρι­σμούς στο ι­ρα­νι­κό πυ­ρη­νι­κό πρό­γραμ­μα με δια­κη­ρυγ­μέ­νο στό­χο την α­πο­τρο­πή - του­λάχι­στο για έ­να ο­ρι­σμέ­νο διά­στη­μα - της χρη­σι­μο­ποί­η­σής του για στρα­τιω­τι­κούς σκο­πούς. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να: “Κύ­ριος στό­χος εί­ναι η ε­φαρ­μο­γή αυ­στηρών πε­ριο­ρι­σμών ώ­στε να δια­σφα­λι­σθεί ό­τι το “Breakout”, ο χρό­νος που χρειά­ζε­ται για τον ε­μπλου­τι­σμό ου­ρα­νί­ου με σκο­πό την κα­τα­σκευ­ή α­το­μι­κού ό­πλου, θα εί­ναι του­λά­χι­στον έ­να έ­τος ε­πί μί­α δε­κα­ε­τί­α. Η συμ­φω­νί­α προ­βλέ­πει ό­τι ο α­ντι­δραστή­ρας βα­ρέ­ος ύ­δα­τος του Αράκ θα τρο­πο­ποι­η­θεί ώ­στε να μην έ­χει την ικα­νό­τη­τα πα­ρα­γω­γής πυ­ρη­νι­κού καυ­σί­μου για στρα­τιω­τι­κούς σκο­πούς” (news.in.gr, 14/7). Για τον έ­λεγ­χο της ε­φαρ­μο­γής της συμ­φω­νί­ας α­πό την ι­ρα­νι­κή πλευ­ρά προ­βλέπε­ται “Ε­φαρ­μο­γή κα­θε­στώ­τος ε­νι­σχυ­μέ­νων ε­πι­θε­ω­ρή­σε­ων κα­τά τη διάρ­κεια ι­σχύ­ος της συμ­φω­νί­ας, αλ­λά και με­τά α­πό αυ­τή για ο­ρι­σμέ­νες δρα­στη­ριό­τη­τες. Η Διε­θνής Υ­πη­ρε­σί­α Α­το­μι­κής Ε­νερ­γεί­ας (σ.σ. ΙΑ­Ε­Α) θα μπο­ρεί να ε­πα­λη­θεύ­ει μέ­σω των ε­πι­θε­ω­ρή­σε­ων τη λει­τουρ­γί­α των ι­ρα­νι­κών συ­σκευών φυ­γο­κέ­ντρησης για πε­ρί­ο­δο εί­κο­σι ε­τών και της πα­ρα­γω­γής συ­μπυ­κνω­μέ­νου ου­ρα­νί­ου (yellow cake) για πε­ρί­ο­δο εί­κο­σι πέ­ντε ε­τών. Η Τε­χε­ρά­νη δε­σμεύ­ε­ται να ε­φαρ­μό­σει και να ε­πι­κυ­ρώ­σει το συ­μπλη­ρω­μα­τι­κό πρω­τό­κολ­λο της IAEA που ε­πι­τρέ­πει τις εις βά­θος ε­πι­θε­ω­ρή­σεις”. 

Έ­τσι 5-6 ι­μπε­ρια­λι­στι­κές δυ­νά­μεις με πυ­ρη­νι­κά και κυ­ρί­ως οι δύ­ο υπερ­δυ­νά­μεις θα μπο­ρούν με τη βο­ή­θεια της δια­βό­η­της ΙΑ­Ε­Α -στην ο­ποί­α ως τώρα το πά­νω χέ­ρι έ­χει  η Ρω­σί­α- να έ­χουν λό­γο πά­νω στην οι­κο­νο­μι­κή και στρα­τιω­τι­κή ε­σω­τε­ρι­κή ζω­ή μιας χώ­ρας που δεν έχει πυ­ρη­νι­κά κα­θώς θα μπο­ρούν να την ε­λέγ­χουν σχε­δόν σε ό­λα τα ε­πί­πε­δα της ά­μυ­νας και της βιο­μη­χα­νι­κής παρ­γω­γής της. Πό­σο ε­ξορ­γι­στι­κό εί­ναι οι πιο με­γά­λοι ι­μπε­ρια­λι­σμοί που δια­θέ­τουν χι­λιά­δες πυ­ρη­νι­κές κε­φα­λές και έ­χουν στο ι­στο­ρι­κό τους α­μέ­τρητες στρα­τιω­τι­κές ε­πεμ­βά­σεις σε τρί­τες χώ­ρες να απα­γο­ρεύ­ουν στις μι­κρότε­ρες χώ­ρες - ε­κτός α­πό ο­ρι­σμέ­νες με­τρη­μέ­νες στα δά­χτυ­λα - το δι­καί­ω­μα κα­τασκευ­ής α­το­μι­κής βόμ­βας. Σε τε­λευ­ταί­α α­νά­λυ­ση, αν αυ­τοί θέ­λουν έ­ναν κό­σμο α­παλ­λαγ­μέ­νο α­πό πυ­ρη­νι­κά, ό­πως ι­σχυ­ρί­ζο­νται, ας κα­τα­στρέ­ψουν ε­πι­τέ­λους τα πυ­ρη­νι­κά τους και α­φού τα κα­τα­στρέ­ψουν τό­τε ας βο­η­θή­σουν ώ­στε να απα­γο­ρευ­τούν μια για πά­ντα τα πυ­ρη­νι­κά α­πό τον πλα­νή­τη. Ό­μως κά­τι τέ­τοιο θα ή­ταν έ­ξω α­πό τη φύ­ση τους.    

Μή­πως ό­μως αυ­τές οι α­πα­γο­ρεύ­σεις βο­η­θούν τις χώ­ρες που α­πει­λούνται α­πό τον υ­παρ­κτό ι­ρα­νι­κό ό­λο και πιο α­νοι­χτό ε­πεμ­βα­τι­σμό και ε­πε­κτα­τισμό να τον α­ντι­με­τω­πί­σουν; Μι­λά­με ε­δώ για το Λί­βα­νο και τη Συ­ρί­α ό­που η Τεχε­ρά­νη έ­χει ε­πέμ­βει μέ­σω της Χεζ­μπο­λάχ, το Ι­ράκ που ου­σια­στι­κά το κα­τέ­χει ε­σω­τε­ρι­κά και με στρα­τό, την Υε­μέ­νη που την έ­χει δια­σπά­σει μέ­σω των οπλι­σμέ­νων αν­θρώ­πων της, ή το Ισ­ρα­ήλ που έ­χει δε­χθεί στο πα­ρελ­θόν α­πει­λές για ο­λο­κλη­ρω­τι­κό “σβή­σι­μο α­πό το χάρ­τη” α­πό την πο­λι­τι­κή η­γε­σί­α του Ι­ράν και ό­χι ε­ντε­λώς α­δι­καιο­λό­γη­τα ε­πι­θυ­μεί την ε­ξα­φά­νι­ση των πυ­ρη­νι­κών του δυνα­το­τή­των. 

Η μό­νη λύ­ση για την α­πο­τρο­πή ε­νός πυ­ρη­νι­κού εκ­βια­σμού των γει­τόνων του α­πό έ­να Ι­ράν με πυ­ρη­νι­κά εί­ναι να ε­ξο­πλι­στούν με­μο­νω­μέ­να ή σε συνα­σπι­σμούς οι α­πει­λού­με­νες α­πό αυ­τό χώ­ρες ε­πί­σης με πυ­ρη­νι­κά. Ή­δη το Ισ­ραήλ έ­χει πυ­ρη­νι­κά και η Σα­ου­δι­κή Α­ρα­βί­α θέ­λει δια­κα­ώς να α­πο­κτή­σει και αυτή τα πυ­ρη­νι­κά της θε­ω­ρώ­ντας τα σαν το μό­νο α­ξιό­πι­στο τρό­πο για να α­ποτρέ­ψει εκ­βια­σμό α­πό έ­να πυ­ρη­νι­κό Ι­ράν. Αυ­τόν τον ε­ξο­πλι­σμό της Σα­ου­δι­κής Α­ρα­βί­ας τον α­πο­κλεί­ουν με έμ­φα­ση οι Η­ΠΑ για να μην δια­δο­θούν  τα πυ­ρη­νι­κά ό­πλα και πέ­σουν κά­ποια στιγ­μή σε χέ­ρια α­νεύ­θυ­νων κυ­βερ­νή­σε­ων. Για τις υπερ­δυ­νά­μεις οι λα­οί και οι χώ­ρες του τρί­του κό­σμου πα­ρά­γουν πιο εύ­κο­λα ανεύ­θυ­νους η­γέ­τες α­πό ό­σο οι ί­διες. Η ι­στο­ρί­α α­πο­δει­κνύ­ει το α­ντί­θε­το.

Ό­πως θα πε­ρι­μέ­να­με λοι­πόν σύμ­φω­να με ό­λα τα πα­ρα­πά­νω δεν υ­πάρ­χει στη συμ­φω­νί­α κα­μί­α πα­ραί­νε­ση για πε­ρισ­σό­τε­ρο σε­βα­σμό στα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα, για πε­ριο­ρι­σμό της κα­τα­πί­ε­σης του ι­ρα­νι­κού λα­ού ή για πε­ριορι­σμό του ι­ρα­νι­κού ε­πε­κτα­τι­σμού. Σ’ αυ­τά τα θέ­μα­τα οι μου­λά­δες έ­χουν πλήρη κα­τα­νό­η­ση α­πό τους ι­μπε­ρια­λι­στές! Α­ντί­θε­τα, προ­βλέ­πε­ται ό­τι ε­φό­σον δια­σφα­λι­σθεί η πυ­ρη­νι­κή κα­τα­σκευα­στι­κή α­δυ­να­μί­α του Ι­ράν, οι ό­ποιες κυ­ρώσεις σε βά­ρος του θα αρ­θούν. 

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, οι κυ­ρώ­σεις που έ­χουν ε­πι­βλη­θεί στο Ι­ράν α­πό ΗΠΑ και Ε­Ε στο χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό το­μέ­α, στην ε­νέρ­γεια και τις με­τα­φο­ρές “θα αρ­θούν με την ε­φαρ­μο­γή α­πό το Ι­ράν της συμ­φω­νί­ας με­τά την πε­ρί αυ­τού ε­παλή­θευ­ση της IAEA (αρ­χές 2016). Η ί­δια δια­δι­κα­σί­α θα α­κο­λου­θη­θεί για την άρ­ση των κυ­ρώ­σε­ων του Ο­Η­Ε. Οι κυ­ρώ­σεις που α­φο­ρούν το πρό­γραμ­μα βαλ­λι­στι­κών πυ­ραύλων και την προ­μή­θεια ε­πι­θε­τι­κών οπλι­κών συ­στη­μά­των δια­τη­ρού­νται. Η απα­γό­ρευ­ση με­τα­φο­ράς ευαί­σθη­των υ­λι­κών που μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν στο ι­ρα­νι­κό βαλ­λι­στι­κό πρό­γραμ­μα πα­ρα­μέ­νει σε ι­σχύ για ο­κτώ χρό­νια, ε­κτός της πε­ρί­πτω­σης που το Συμ­βού­λιο Α­σφα­λεί­ας του Ο­Η­Ε θα δώ­σει συ­γκε­κρι­μέ­νη ά­δεια” (στο ί­διο), ε­νώ το ε­μπάρ­γκο του Ο­Η­Ε στα συμ­βα­τι­κά ό­πλα θα αρ­θεί το αρ­γό­τε­ρο σε 5 χρό­νια.

Δεν εί­ναι λοι­πόν κα­νέ­να α­ντι­φα­σι­στι­κό μέ­τω­πο που ε­πι­βάλ­λει τους ό­ρους του στον πε­ρι­φε­ρεια­κό τρα­μπού­κο. Εί­ναι η συ­νερ­γα­σί­α της σά­πιας μο­νο­πω­λια­κής Δύ­σης με τον υπ’ α­ριθ­μ. 1 ε­χθρό των λα­ών, ε­θνών και κρα­τών σε παγκό­σμιο ε­πί­πε­δο, που έ­χει ή­δη ξε­κι­νή­σει τη στρα­τιω­τι­κή του προ­έ­λα­ση σε ευ­ρω­πα­ϊ­κό έ­δα­φος - τη σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­στι­κή Ρω­σί­α - κά­τω α­πό την η­γε­μο­νί­α της τε­λευ­ταί­ας που έρ­χε­ται να ε­πι­βάλ­λει τους δι­κούς της τα­πει­νω­τι­κούς ό­ρους. 

Οι ό­ροι δη­λα­δή της συμ­φω­νί­ας εί­ναι έ­τσι φτιαγ­μέ­νοι ώ­στε και να ενι­σχύ­ουν πο­λι­τι­κά το δι­κτα­το­ρι­κό κα­θε­στώς και να το στέλ­νουν στον ά­ξο­να Ρω­σί­ας-Κί­νας. Την ί­δια στιγ­μή που οι ξέ­νες ε­πεν­δύ­σεις, δυ­τι­κές και α­να­τολι­κές, θα το­νώ­νουν την οι­κο­νο­μί­α της χώ­ρας και το κα­θε­στώς θα κα­λεί­ται επί­ση­μα α­πό τις υ­περ­δυ­νά­μεις να ε­πι­λύ­ει πε­ρι­φε­ρεια­κές διε­νέ­ξεις σαν μια “κα­θώς πρέ­πει” πε­ρι­φε­ρεια­κή δύ­να­μη, η α­ντί­θε­ση Τε­χε­ρά­νης-Δύ­σης θα με­γα­λώ­νει κα­θώς η ε­πί­ση­μη ρω­σι­κή και η κι­νέ­ζι­κη στά­ση θα εμ­φα­νί­ζο­νται διαλ­λα­κτικό­τερες α­πό τη δυ­τι­κή σε ζη­τή­μα­τα ό­πως ε­κεί­νο της άρ­σης του ο­πλι­κού ε­μπάργκο. Οι έ­λεγ­χοι α­πό την άλ­λη θα λει­τουρ­γούν ου­σια­στι­κά σαν έ­να πο­λι­τι­κό ερ­γα­λεί­ο τι­μω­ρί­ας-ε­πι­βρά­βευ­σης για την έ­ντα­ξη της χώ­ρας στο νε­ο­να­ζι­στικό ά­ξο­να. Δείγ­μα αυ­τής της πο­ρεί­ας α­πορ­ρό­φη­σης ή­ταν η ε­πί­σκε­ψη του ι­ρανού προ­έ­δρου Χα­σάν Ρου­χα­νί στη Ρω­σί­α - “ε­ξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κή” ε­πί­σκε­ψη κατ’ ο­μο­λο­γί­α του ί­διου - λί­γο πριν την ο­ρι­στι­κο­ποί­η­ση της συμ­φω­νί­ας της 14/7, προκει­μέ­νου να πα­ρα­στεί στην κοι­νή σύ­νο­δο των BRICS, του Ορ­γα­νι­σμού Συ­νερ­γα­σί­ας της Σα­γκά­ης και της Ευ­ρα­σια­τι­κής Οι­κο­νο­μι­κής Έ­νω­σης, που εί­ναι ερ­γαλεί­α για την ε­πι­βο­λή της ρω­σι­κής σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­στι­κής κυ­ριαρ­χί­ας στον πλα­νή­τη. Η άρ­ση των κυ­ρώ­σε­ων θα δώ­σει τη δυ­να­τό­τη­τα στην Τε­χε­ρά­νη να συμμε­τά­σχει σαν ι­σό­τι­μο μέ­λος σε τέ­τοιους ορ­γα­νι­σμούς. 

Ω­στό­σο, η α­πό­φα­ση γι’ αυ­τό θα κρι­θεί σε πρώ­το ε­πί­πε­δο α­πό την έκ­βαση του ε­σω­τε­ρι­κού α­γώ­να για ε­πι­κρά­τη­ση που διε­ξά­γουν οι ε­θνι­κι­στές, με εκπρό­σω­πο τον α­νώ­τα­το η­γέ­τη της χώ­ρας, Α­για­το­λάχ Α­λί Χα­με­νε­ΐ, και οι ρω­σόφι­λες πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις των Ρου­χα­νί και Μου­σα­βί, οι ο­ποί­οι εμ­φα­νί­ζο­νται σαν “με­τριο­πα­θείς” ι­σλα­μι­στές για να ε­ξα­πα­τούν τη Δύ­ση. Οι α­να­λυ­τές ε­πιση­μαί­νουν ό­τι η συμ­φω­νί­α της Βιέν­νης δεν εί­χε την πλή­ρη στή­ρι­ξη του α­νώτα­του η­γέ­τη κα­θώς μια σει­ρά “κόκ­κι­νες γραμ­μές” που εί­χε θέ­σει (π.χ. ό­σον α­φορά τη διάρ­κεια των πε­ριο­ρι­σμών, το εύ­ρος των ε­πι­θε­ω­ρή­σε­ων κ.ά.) πα­ρα­βιά­στη­καν. Αυ­τό ί­σως να εί­ναι κι έ­να ση­μά­δι της φθί­νου­σας πο­λι­τι­κής ε­πιρ­ρο­ής του Κα­με­νέ­ι στο πο­λυ­πρό­σω­πο και σύν­θε­το σύ­στη­μα ε­ξου­σί­ας του Ι­ράν. Δεν ήταν ε­πί­σης τυ­χαί­ο το γε­γο­νός ό­τι οι πα­νη­γυρισμοί μέ­σα στη χώ­ρα που α­κολού­θη­σαν την υ­πο­γρα­φή συ­νο­δεύ­τη­καν α­πό το σύν­θη­μα για α­πε­λευ­θέ­ρω­ση του σε κατ’ οί­κο πε­ριο­ρι­σμό “με­τριο­πα­θή” η­γέ­τη Μου­σα­βί, που θυ­μό­μα­στε πως εί­χε προ­δώ­σει το με­γά­λο δη­μο­κρα­τι­κό α­ντι­μου­λά­δι­κο κί­νη­μα του 2009 υ­πε­ρα­σπί­ζοντας μά­λι­στα α­νοι­χτά την ε­νό­τη­τα με τους φρου­ρούς της ε­πα­νά­στα­σης, τα πιο λυσ­σα­σμέ­να σκυ­λιά του κα­θε­στώ­τος. Σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση η σύ­μπλευ­ση των χει­ρό­τε­ρων “σκλη­ρο­πυ­ρη­νι­κών” με τη ρω­σι­κή στρα­τη­γι­κή βρί­σκε­ται πο­λύ κο­ντά στην ε­φαρ­μο­γή της ό­πως έ­δει­ξε και η συ­νά­ντη­ση του αρχι­φα­σί­στα και ε­πεμβα­σί­α στρα­τη­γού Σο­λε­ϊ­μα­νί, ε­πι­κε­φα­λής της δύ­να­μης Κου­ντς που εί­ναι το εξω­τε­ρι­κό χέ­ρι των Φρου­ρών της ε­πα­νά­στα­σης, με τον Πού­τιν μέ­σα στον Ιού­λη.  Να ση­μειω­θεί ό­τι ο Ο­Η­Ε έ­χει α­πα­γο­ρεύ­σει τα­ξί­δια του Σου­λει­μα­νί στο ε­ξω­τερι­κό.

Ό­μως πέ­ρα α­πό τις ε­σω­τε­ρι­κές ε­ξε­λί­ξεις στο Ι­ράν, η συ­γκε­κρι­μέ­νη συμ­φω­νί­α α­να­μέ­νε­ται να αλ­λά­ξει και τους πε­ρι­φε­ρεια­κούς συ­σχε­τι­σμούς. 

Η δι­πλω­μα­τι­κή ι­σχύς της Τε­χε­ρά­νης α­να­βαθ­μί­ζε­ται, ά­ρα και η ε­πιθε­τι­κό­τη­τά της, πράγ­μα που ση­μαί­νει ε­νί­σχυ­ση των συμ­μά­χων της, ό­πως εί­ναι η Χεζ­μπο­λάχ, το πα­ρα­παί­ον κα­θε­στώς Ά­σα­ντ στη Συ­ρί­α και πά­νω απ’ ό­λα η σύμφω­να με ό­λες τις εν­δεί­ξεις ι­ρα­νό­δου­λη, κυ­βέρ­νη­ση του Ι­ράκ. Ό­σο αυ­τές οι δυνά­μεις θα ε­νι­σχύ­ο­νται τό­σο θα ι­σχυ­ρο­ποιεί­ται η Τε­χε­ρά­νη σαν “α­ντί­θε­τος πό­λος” στον πό­λε­μο κα­τά του ISIS. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, α­ντί­πα­λο δέ­ος στο Ι­ράν θε­ω­ρεί­ται σή­με­ρα η Σα­ου­δι­κή Α­ρα­βί­α, της ο­ποί­ας η νέ­α η­γε­σί­α υ­πό το βα­σιλιά Σαλ­μάν την έ­χει ο­δη­γή­σει σε προ­σέγ­γι­ση με το Κρεμ­λί­νο (βλ. συμ­φω­νί­α για ε­πεν­δύ­σεις 10 δις στη Ρω­σί­α, στρα­τιω­τι­κή συ­νερ­γα­σί­α κτλ). Η ι­ρα­νική α­ναβάθ­μι­ση έ­σπρω­ξε λοι­πόν τους Σα­ου­δά­ρα­βες να διευ­ρύ­νουν τα α­ντι-ι­ρα­νι­κά τους μέ­τω­πα τρο­πο­ποιώ­ντας τη στά­ση τους α­πέ­να­ντι στους σου­νί­τες ι­σλα­μο­φασί­στες. Έ­τσι, η πρώ­τη α­πά­ντη­σή τους στη συμ­φω­νί­α της Βιέν­νης ή­ταν η συ­νά­ντη­ση του βα­σι­λιά Σαλ­μάν και άλ­λων υ­ψηλών α­ξιω­μα­τού­χων της Σα­ου­δι­κής Αρα­βί­ας με την α­νώ­τα­τη η­γε­σί­α της Χα­μάς, της δο­λο­φο­νι­κής αυ­τής συμ­μο­ρί­ας ρω­σό­φι­λων ι­σλα­μο­φα­σι­στών, μια κί­νη­ση που σί­γου­ρα δε συμ­βάλ­λει στη δια­τήρη­ση των ως πρό­σφα­τα φι­λι­κών σχέ­σε­ων α­νά­με­σα στο Ριά­ντ και το Ισ­ρα­ήλ. Η ε­παφή έγινε με τη με­σο­λά­βη­ση του ρω­σό­φι­λου Κα­τάρ (βλ. ΝΥΤ, 17/7). Προ­η­γού­με­να, η Σα­ου­δι­κή Α­ρα­βί­α εί­χε συ­νά­ψει α­νά­λο­γη συμ­φω­νί­α με Τουρ­κί­α και Κα­τάρ για την ε­νί­σχυ­ση συ­γκε­κρι­μέ­νων δυ­νά­με­ων των α­νταρ­τών μέ­σα στη Συ­ρί­α, και συ­γκε­κρι­μέ­να των δυ­νά­με­ων του ρι­ζο­σπα­στι­κού Ι­σλάμ Α­ράρ ας-Σαμ, Γιά­ις αλ-Ι­σλάμ και Με­τώ­που αλ-Νούσ­ρα, δη­λα­δή της πά­ντα ρω­σό­δου­λης Αλ Κά­ι­ντα (βλ. El Pais, 27/7). Η συμ­φι­λί­ω­ση Δύ­σης-Ι­ράν προ­κά­λε­σε α­λυ­σι­δω­τές α­ντι­δρά­σεις και στη γει­τονι­κή Τουρ­κί­α, α­να­γκά­ζο­ντας την ι­σλα­μο-ε­θνι­κι­στι­κή η­γε­σί­α της, που είναι γε­νι­κά α­ντι-Ά­σα­ντ και α­ντι-Ι­ράκ, να μπει λί­γο βα­θύ­τε­ρα στην πα­γί­δα που ετοί­μα­σε η ρω­σι­κή υ­περ­δύ­να­μη σε συ­νερ­γα­σί­α με το φί­λο της Ο­μπά­μα για να ε­γκλω­βί­σει τις ε­χθρι­κές σ’ αυ­τήν δυ­νά­μεις, πα­γί­δα που α­κού­ει στο ό­νο­μα ISIS σαν δή­θεν πα­γκό­σμια α­πει­λή που υ­ποτί­θε­ται κά­νει α­να­γκαί­α μια ρω­σο-δυ­τι­κή συμ­μα­χί­α για την “κα­τα­πο­λέ­μη­σή” του. 

Σ’ αυ­τό συ­νέ­βα­λαν α­πο­φα­σι­στι­κά οι ί­διοι οι προ­βο­κά­το­ρες-δο­λο­φό­νοι του ISIS με την α­πρό­κλη­τη πο­λύ­νε­κρη ε­πί­θε­ση αυ­το­κτο­νί­ας τους στη συ­νο­ρια­κή τουρ­κι­κή πό­λη Σου­ρούτ­ς και την ε­πί­θε­ση σε συ­νο­ρια­κό φυ­λά­κιο της ε­παρ­χί­ας Κι­λίς, που ο­δή­γη­σαν την Ά­γκυ­ρα στην α­νά­λη­ψη στρα­τιω­τι­κής δρά­σης ε­ναντί­ον τους στη Συ­ρί­α (βλ. ΝΥΤ, 23/7) και την ταυ­τό­χρο­νη ά­δεια για χρή­ση της α­ε­ροπο­ρι­κής βά­σης του Ι­ντσιρ­λίκ α­πό τον α­με­ρι­κα­νι­κό στρα­τό για τη διε­ξα­γω­γή των ε­πι­χει­ρή­σε­ών του κα­τά του ISIS. Ποιο κί­νη­μα με μό­νο 30.000 ε­νό­πλους, ό­πως ο ISIS που θέ­λει να ε­λέγ­ξει με αυ­τούς δυο χώ­ρες (Συ­ρί­α, Ι­ράκ) θα ή­θε­λε να κά­νει ε­χθρό της μια πε­ρι­φε­ρεια­κή με­γά­λη δύ­να­μη σαν την Τουρ­κί­α; Το συμ­φέ­ρον αυ­τό το έ­χει η μό­νο η που­τι­νική Ρω­σί­α. Α­πό­δει­ξη ό­τι ά­νοι­ξε ταυ­τό­χρο­να και ξανά για την Ά­γκυ­ρα το μέ­τω­πο με τους σο­σιαλ­φα­σί­στες του α­νοι­χτά ρω­σό­φι­λου κουρ­δι­κού ΡΚΚ, κι αυ­τό με πρό­κλη­ση α­πό το ί­διο το ΡΚΚ που ε­πι­τέ­θη­κε με πα­γιδευ­μέ­νο ό­χη­μα στην ε­παρ­χί­α Ντι­γιαρ­μπα­κίρ σαν α­ντί­ποι­να για την α­να­πόδει­κτη και κα­τά τη γνώ­μη μας α­νύ­παρ­κτη συ­νερ­γα­σί­α της τουρ­κι­κής κυ­βέρ­νησης με τους τζι­χα­ντι­στές. Η Τουρ­κί­α α­πά­ντη­σε με βομ­βαρ­δι­σμούς των βά­σε­ων του ΡΚΚ μέ­σα στο ι­ρα­κι­νό Κουρ­δι­στάν, δυ­σχε­ραί­νο­ντας έ­τσι την ή­δη λε­πτή θέ­ση του δυ­τι­κό­φι­λου κούρ­δου η­γέ­τη του Ι­ράκ Μα­σού­ντ Μπαρ­ζα­νί. Η στιγ­μή εί­ναι ι­δα­νι­κή για την α­πο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση και δι­πλω­μα­τι­κή α­πο­μό­νω­ση της Τουρ­κί­ας κα­θώς η πο­λι­τι­κή κρί­ση μαί­νε­ται στο ε­σω­τε­ρι­κό της χώ­ρας, με το αδυ­να­τι­σμέ­νο Α­ΚΡ να α­να­ζη­τά συμ­μά­χους για την κυ­βέρ­νη­ση, και τον φι­λο-Γκιου­λέν και ρω­σό­φι­λο η­γέ­τη Κι­λι­τζά­ρο­γλου του κε­μα­λι­κού στη βά­ση του CHP να κα­ρα­δο­κεί στη γω­νί­α πε­ρι­μέ­νο­ντας μί­α λά­θος κί­νη­ση. Το νό­η­μα της κουρ­δι­κής πρό­κλη­σης εί­ναι μια α­κό­μα προ­σπά­θεια να μπει σφή­να στις σχέ­σεις του τουρκι­κού ε­θνι­κι­σμού με τη Δύ­ση που, βλα­κω­δώς, θε­ω­ρεί το ΡΚΚ σύμ­μα­χο στον α­γώ­να κα­τά των κα­νί­βα­λων τζι­χα­ντι­στών του ISIS με την ο­λό­ψυ­χη συ­μπα­ρά­στα­ση των νέ­ων χί­τλερ.