Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Η. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΕ ΟΑΚΚΕ ΣΤΗΝ EΡΤ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΑΚΚΕ ΣΤΙΣ 26 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Βενεζουέλα: Η Δημοκρατική Ενότητα, η Κόκκινη Σημαία και η πάλη ενάντια στο σοσιαλφασίστα Μαδούρο

 

Από πολ­λές α­πό­ψεις, η ση­με­ρινή Βε­νε­ζουέ­λα εί­ναι έ­να παγκό­σμιο ερ­γα­στή­ρι, αν και σε μι­κρό­τε­ρο βαθ­μό α­πό ό­σο η Ελ­λά­δα, για το σο­σιαλι­μπε­ρια­λι­σμό. Δη­λα­δή για τις ύ­που­λες, πρα­κτό­ρι­κες και βρώ­μι­κες μέ­θο­δες με τις ο­ποί­ες ο πρώ­τος δέ­νει στο άρ­μα του χώ­ρες και λα­ούς, η Ελ­λά­δα α­πο­τε­λεί σί­γου­ρα την πιο τυ­πι­κή,

πιο α­ξε­πέ­ρα­στη και ι­στο­ρι­κά πιο  «πρω­το­πό­ρα» πε­ρίπτω­ση. Στη Βε­νε­ζουέ­λα, ω­στό­σο, οι πα­τριώ­τες και δη­μο­κρά­τες έ­χουν κατα­φέ­ρει α­πό πολ­λές α­πό­ψεις με την πο­λύ έ­ντο­νη και μα­ζι­κή δη­μο­κρα­τι­κή α­ντί­στα­σή τους να κά­νουν δια­κρι­τά τα ό­ρια α­νά­με­σα στα δύ­ο στρα­τό­πε­δα της πο­λι­τι­κής ζω­ής.

 Μπο­ρεί δη­λα­δή α­πό τη μί­α πλευ­ρά να βρί­σκε­ται το σο­σιαλ­φα­σιστι­κό, κρα­τι­κο­φα­σι­στι­κό δή­θεν «α­ντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό» μπλοκ που έ­χτι­σε επί 15 χρό­νια ο αρ­χι­πρά­κτο­ρας του σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­σμού στη Λα­τι­νι­κή Α­με­ρι­κή, ο στρα­το­λο­γη­μέ­νος α­πό τον Φι­ντέλ Κά­στρο Ού­γο Τσά­βες, αλ­λά α­πέ­να­ντί του τό­σο ο λα­ός της χώ­ρας, ό­σο και οι ε­θνι­κοί α­στοί της έ­χουν υ­ψώ­σει κι εκεί­νοι έ­να ι­σχυ­ρό ε­νω­μέ­νο μέ­τω­πό ε­νά­ντια στο σο­σιαλ­φα­σι­σμό.

Με­τά το θά­να­το του Τσά­βες, στη Βε­νε­ζουέ­λα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν νέ­ες προ­εδρι­κές ε­κλο­γές, στις 14 του Α­πρί­λη. Υ­πο­ψή­φιοι ή­ταν, α­πό την πλευ­ρά του μπλοκ Τσά­βες ο πα­ρα­κοι­μώ­με­νός του και λα­βών το «δα­χτυ­λί­δι» της δια­δο­χής, Νί­κο­λας Μα­δού­ρο, κι α­πό την πλευ­ρά του συ­να­σπι­σμού της δη­μο­κρα­τι­κής α­ντι­πο­λί­τευ­σης ο Εν­ρί­κε Κα­πρί­λες Ρα­ντόν­σκι, μέ­λος του μι­κρού κε­ντρο­δε­ξιού κόμ­μα­τος «Πρώ­τα η Δι­καιο­σύ­νη» και κυ­βερ­νή­της της ε­παρ­χί­ας Μι­ρά­ντα.

Ο Μα­δού­ρο, πα­ρά τα πε­ρί του α­ντι­θέ­του λε­γό­με­να α­πό την πα­γκό­σμια προ­πα­γαν­δι­στι­κή μη­χα­νή του σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­σμού, που πα­ρου­σιά­ζει το κα­θε­στώς Τσά­βες για βα­σί­λειο δι­καιο­σύ­νης και ευ­η­με­ρί­ας του λα­ού, κέρ­δι­σε τις ε­κλο­γές με δια­φο­ρά μό­λις 200.000 ψή­φων σε σύ­νο­λο 15.000.000 ψη­φι­σά­ντων, με την α­ντι­πο­λί­τευ­ση να κα­ταγ­γέλ­λει ε­κτε­τα­μέ­νες πα­ρα­βιά­σεις τις ε­κλο­γι­κής νο­μο­θε­σί­ας, εκ­βια­σμούς, τρα­μπου­κι­σμούς, γε­νι­κά ό­λες τις με­θό­δους που χρη­σι­μο­ποιεί κά­θε φα­σι­σμός για την ά­νο­δο ή και τη διατή­ρη­σή του στην ε­ξου­σί­α.

Με­τά τις ε­κλο­γές, ο Μα­δού­ρο, πριν α­κό­μα υ­πάρ­ξει α­πό­φα­ση για την «εν­θρό­νι­σή» του α­πό την Α­νώ­τα­τη Ε­κλο­γι­κή Ε­πι­τρο­πή, ντύ­θη­κε τα ρού­χα του Τσά­βες και ορ­κί­στη­κε Πρό­ε­δρος, α­πα­γο­ρεύ­ο­ντας δια­δη­λώ­σεις της αντι­πο­λί­τευ­σης, ε­νώ ταυ­τό­χρο­να ξα­μο­λού­σε τους τρα­μπού­κους του για κά­θε εί­δους προ­βο­κά­τσιες, πολ­λές α­πό τις ο­ποί­ες, αν δεν κα­ταγ­γέλ­λο­νταν, θα τις χρέ­ω­νε στους δη­μο­κρά­τες.

Ο Κα­πρί­λες, τον ο­ποί­ο τα πά­νω α­πό 50 κόμ­μα­τα και ορ­γα­νώ­σεις τα οποί­α συ­να­πο­τε­λούν τη Δη­μο­κρα­τι­κή Ε­νό­τη­τα (16 α­πό αυ­τά εί­ναι πα­νε­θνι­κά κόμμα­τα) α­να­γνω­ρί­ζουν ως η­γέ­τη της πά­λης ε­νά­ντια στον Μα­δού­ρο, κά­λε­σε το δημο­κρα­τι­κό λα­ό να μην ε­κτρα­πεί σε βί­α η ο­ποί­α εύ­κο­λα θα μπο­ρού­σε να εκτρα­πεί α­πό τους προ­βο­κά­το­ρες του κα­θε­στώ­τος. Κά­λε­σε ό­μως, ε­πί­σης, και σε ει­ρη­νι­κή, μα­κρά σε χρό­νο, πά­λη ε­νά­ντια στο «νό­θο» πρό­ε­δρο και την ε­ξου­σί­α του.

Η α­πά­ντη­ση των τρα­μπού­κων του ρω­σό­δου­λου σο­σιαλ­φα­σι­σμού ήρθε λί­γες η­μέ­ρες αρ­γό­τε­ρα στην Ε­θνο­συ­νέ­λευ­ση, ό­που και α­πα­γό­ρε­ψαν στην αντι­πο­λί­τευ­ση, η ο­ποί­α στις τε­λευ­ταί­ες βου­λευ­τι­κές ε­κλο­γές εί­χε πά­ρει την πλειο­ψη­φί­α των ψή­φων -και μο­νά­χα λό­γω ε­κλο­γι­κού συ­στήμα­τος εί­ναι μειο­ψη­φι­κή στο κοι­νο­βού­λιο- να λά­βει το λό­γο με εκ­προ­σώ­πους της, ε­άν δεν ανα­γνώ­ρι­ζε τη «νο­μι­μό­τη­τα» της νί­κης Μα­δού­ρο.

Ό­ταν οι βου­λευ­τές της Δη­μο­κρα­τι­κής Ε­νό­τη­τας δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν, οι σο­σιαλ­φα­σί­στες ε­πι­τέ­θη­καν ε­να­ντί­ον τους με γρο­θιές και πολλούς τους ά­φη­σαν αι­μό­φυρ­τους. Οι τρα­μπού­κοι έ­φτα­σαν να πε­τά­ξουν χάμω α­κό­μη και γυ­ναί­κες – βου­λευ­τί­νες της α­ντι­πο­λί­τευ­σης, α­πο­δει­κνύ­ο­ντας και α­πό μια άλ­λη πλευ­ρά τη θρα­συ­δει­λί­α και την α­πο­κτή­νω­σή τους.

 

Η πολιτική και ταξική φύση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης

Την α­ντι­πο­λί­τευ­ση τη συ­να­πο­τε­λού­νε, ό­πως εί­πα­με και νω­ρί­τερα, δε­κά­δες ορ­γα­νώ­σεις και κόμ­μα­τα. Τα πε­ρισ­σό­τε­ρα εξ αυ­τών εί­ναι σο­σιαλδη­μο­κρα­τι­κού και κε­ντρώ­ου προ­σα­να­το­λι­σμού, ε­νώ λί­γα, με­τα­ξύ αυ­τών και ε­κεί­νο του Κα­πρί­λες Ρα­ντόν­σκι, προ­έρ­χο­νται α­πό το χώ­ρο της φι­λε­λεύθε­ρης κε­ντρο­δε­ξιάς. Στο μπλοκ της Δη­μο­κρα­τι­κής Ε­νό­τη­τας α­νή­κει ορ­γα­νι­κά και η μι­κρή Κόκ­κι­νη Ση­μαί­α, ι­στο­ρι­κή ορ­γά­νω­ση μαρ­ξι­στι­κού – λε­νινι­στι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού, η ο­ποί­α προ­έρ­χε­ται α­πό το α­ντι­ρε­βι­ζιο­νι­στι­κό κί­νη­μα της δε­κα­ε­τί­ας του ’70.

Το πρώ­το λά­θος, λοι­πόν, των συ­νή­θων α­ντι­πο­λι­τεύ­σε­ων στο σο­σιαλ­φα­σι­σμό, δη­λα­δή η συ­νερ­γα­σί­α με τα κα­τα­κά­θια της πα­λιάς φι­λο­α­με­ρι­κα­νικής φασι­στι­κής α­ντί­δρα­σης έ­χει στην πε­ρί­πτω­ση της Βε­νε­ζουέ­λας, απ’ ό­τι του­λά­χι­στον γνω­ρί­ζου­με, α­πο­φευ­χθεί. Κι αυ­τό πι­στεύ­ου­με ό­τι μο­νά­χα κα­τά έ­να μέ­ρος έ­χει να κά­νει με τα πράγ­μα­τι ψη­λά δη­μο­κρα­τι­κά α­ντα­να­κλαστι­κά της Δη­μο­κρα­τι­κής Ε­νό­τη­τας.

Το πι­θα­νό­τε­ρο εί­ναι ό­τι στο συ­γκε­κρι­μέ­νο γε­γο­νός έ­χει συ­ντε­λέ­σει κυ­ρί­ως η ε­θνι­κο­σο­σια­λι­στι­κή, α­κρο­δε­ξιά λα­ϊ­κι­στι­κή φύ­ση του κα­θεστώ­τος Τσά­βες, η ο­ποί­α, σε μια χώ­ρα με μι­λι­τα­ρι­στι­κές και γρα­φειο­κρα­τι­κές πα­ρα­δό­σεις (ό­πως συμ­βαί­νει σε ο­λό­κλη­ρη τη Λα­τι­νι­κή Αμε­ρι­κή), πι­θανό­τα­τα έ­χει ο­δη­γή­σει ό­λο τον πα­λιό φα­σι­στι­κό συρ­φε­τό να έ­χει πε­ράσει στις γραμ­μές του ρω­σό­δου­λου τσα­βι­κού κα­θε­στώ­τος.

Ε­δώ και 15 χρό­νια, ο Τσά­βες έ­στη­νε δί­κτυα χα­φιέ­δων, τρα­μπού­κων, ρου­φιά­νων, πα­ρα­σί­των κά­θε εί­δους (πα­ρα­πλή­σια αυ­τών που δια­τη­ρού­σε ο μο­ναρ­χο­φα­σι­σμός στη με­τεμ­φυ­λια­κή Ελ­λά­δα, αλ­λά πιο ε­κτε­τα­μέ­να και «σοσια­λι­στι­κά»), τα ο­ποί­α τα πλή­ρω­νε α­πό τη λη­στεί­α την ο­ποί­α έ­κα­νε πα­γκο­σμί­ως με το πε­τρέ­λαιο, εκ­με­ταλ­λευό­με­νος και τα παι­χνί­δια των Ρώ­σων με τις τιμές των υ­δρο­γο­ναν­θρά­κων. Δε μπο­ρεί η «α­φρό­κρε­μα» αυ­τών των κα­θαρ­μά­των να μην προ­έρ­χε­ται σε με­γά­λο βαθ­μό α­πό την πα­λιά φι­λο­αμε­ρι­κά­νι­κη α­ντί­δρα­ση της χώ­ρας. Αυ­τή εί­ναι η πι­θα­νό­τε­ρη ε­ξή­γη­ση της α­που­σί­ας ό­χι α­πλά κλασ­σι­κών α­κρο­δε­ξιών, αλ­λά α­κό­μη και σκλη­ρά συ­ντη­ρη­τικών κομ­μά­των της κλασ­σι­κής α­στι­κής τά­ξης στο μπλοκ της Δη­μο­κρα­τι­κής Ε­νότη­τας.

Α­πό τα­ξι­κή ά­πο­ψη, η Δη­μο­κρα­τι­κή Ε­νό­τη­τα εκ­φρά­ζει το μέ­τω­πο ερ­γα­τι­κής τά­ξης, με­γά­λου τμή­μα­τος της μι­κρο­α­στι­κής φτω­χο­λο­γιάς (α­γρο­τικής – βιο­τε­χνι­κής) που στραγ­γί­ζε­ται και α­φαι­μά­ζε­ται φο­ρο­λο­γι­κά για να πλη­ρώ­νει το κρά­τος των Τσά­βες – Μα­δού­ρο ώ­στε ε­κεί­νο να χρη­μα­το­δοτεί τις συμ­μο­ρί­ες του, κα­θώς των πιο πα­ρα­γω­γι­κών και λι­γό­τε­ρο κο­μπρα­δό­ρικων τμη­μά­των της με­σαί­ας και με­γά­λης α­στι­κής τά­ξης της χώ­ρας.

Το πα­ρα­γω­γι­κό σα­μπο­τάζ του Τσά­βες, με τη μο­νο­με­ρή ε­ξάρτη­ση της χώ­ρας του α­πό το πε­τρέ­λαιο και το πα­ράλ­λη­λο χτύ­πη­μα του πα­ρα­γωγι­κού κε­φά­λαιου, που πα­ρή­γα­γε σε με­γά­λο βαθ­μό κα­τα­να­λω­τι­κά εί­δη για την εσω­τε­ρι­κή α­γο­ρά, δη­μιούρ­γη­σε την α­νά­γκη αύ­ξη­σης των ει­σα­γω­γών για να κα­λύ­πτο­νται οι α­νά­γκες των λα­ϊ­κών στρω­μά­των, αλ­λά και της νέ­ας, κρα­τι­κο­φα­σιστι­κής μπο­λι­μπουρ­ζουα­ζί­ας, της α­στι­κής τά­ξης νέ­ου τύ­που του σο­σιαλ­φα­σι­σμού. Έ­τσι, δη­μιουρ­γή­θη­κε μια νέ­α κά­στα κρα­τικο­δί­αι­των α­στών – ει­σα­γω­γέ­ων – κο­μπρα­δό­ρων, οι ο­ποί­οι θη­σαύ­ρι­σαν και απο­τε­λούν βα­σι­κά στη­ρίγ­μα­τα του ψευ­το­σο­σια­λι­στι­κού κα­θε­στώ­τος Τσά­βες – Μα­δού­ρο. Με τη βο­ή­θεια αυ­τών, ο Τσά­βες κα­τά­φε­ρε ε­πί χρό­νια να ξε­δο­ντιά­ζει την ντό­πια και την μη φα­σι­στι­κή δυ­τι­κό­φι­λη α­στι­κή τά­ξη, προ­σπα­θώ­ντας ταυ­τό­χρο­να να την α­πο­δυ­να­μώ­νει και πο­λι­τι­κά.

 

Η Κόκκινη Σημαία και ο ρόλος της μέσα στη Δημοκρατική Ενότητα

Η πιο α­ρι­στε­ρή και προ­ω­θη­μέ­νη δύ­να­μη μέ­σα στη δη­μο­κρατι­κή α­ντι­πο­λί­τευ­ση εί­ναι το «Κόμ­μα Κόκ­κι­νη Ση­μαί­α», το ο­ποί­ο υ­πάρ­χει ως νό­μι­μο πο­λι­τι­κό κόμ­μα α­πό το 1993-1994, ω­στό­σο σαν έ­νο­πλη ορ­γά­νω­ση υ­φί­στα­ται από τα 1970.

Η Κόκ­κι­νη Ση­μαί­α α­πο­τε­λεί διά­σπα­ση του Κι­νή­μα­τος Ε­πα­να­στατι­κής Α­ρι­στε­ράς (MIR) πριν α­πό 43 χρό­νια. Το MIR ή­ταν έ­να κλασ­σι­κό γκε­βα­ρι­κό λα­τι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κο κί­νη­μα, διά­σπα­ση του σο­σιαλ­δη­μοκρα­τι­κής «Δη­μο­κρα­τι­κής Δρά­σης» (η ο­ποί­α σή­με­ρα συμ­με­τέ­χει κι αυ­τή στη Δημο­κρα­τι­κή Ε­νό­τη­τα). Υ­πήρ­χε άλ­λω­στε και στη Χι­λή και σε άλ­λες χώ­ρες της η­πεί­ρου.

Τα στε­λέ­χη και μέ­λη της Κόκ­κι­νης Ση­μαί­ας α­πο­σπά­στη­καν α­πό το MIR α­πό α­ντι­ρε­βι­ζιο­νι­στι­κές, φι­λο­μα­ο­ϊ­στι­κές μαρ­ξι­στι­κές – λε­νι­νι­στι­κές θέ­σεις και εί­χαν ορ­γα­νώ­σει α­νταρ­τι­κά τμή­μα­τα κα­τά του τότε α­με­ρι­κα­νό­δου­λου κα­θε­στώ­τος της Βε­νε­ζουέ­λας. Με­τά το 1978, εί­χαν α­κολου­θή­σει για κά­ποια χρό­νια τη γραμ­μή του Κόμ­μα­τος Ερ­γα­σί­ας Αλ­βα­νί­ας του Ε. Χό­τζα. Μια α­πό τις πρώ­τες α­πο­στο­λές του Ού­γο Τσά­βες σαν στρα­τιω­τι­κού του τό­τε κα­θε­στώ­τος ή­ταν ε­νά­ντια στο α­ρι­στε­ρό α­ντάρ­τι­κο της Κόκ­κι­νης Ση­μαί­ας.

Η συ­γκε­κρι­μέ­νη ορ­γά­νω­ση συμ­με­τεί­χε μέ­χρι και το 2005 στη Διε­θνή Συν­διά­σκε­ψη Μαρ­ξι­στι­κών Λε­νι­νι­στι­κών Κομ­μά­των και Ορ­γα­νώ­σε­ων (Ε­νό­τητα και Πά­λη), στην ο­ποί­α συμ­με­τέ­χουν και οι «δι­κοί μας» Α­να­συ­ντα­ξί­ες 18-55.

Οι μι­κρο­α­στοί φί­λοι του σο­σιαλ­φα­σι­σμού που η­γού­νται σε αυτήν την κα­ρι­κα­τού­ρα χο­τζι­κής διε­θνούς διέ­γρα­ψαν α­πό το δυ­να­μι­κό τους την Κόκ­κι­νη Ση­μαί­α και υ­ιο­θέ­τη­σαν στη θέ­ση έ­να νε­ό­τευ­κτο «Μαρ­ξι­στι­κό Λε­νινι­στι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βε­νε­ζουέ­λας», το ο­ποί­ο φυ­σικά «στη­ρίζει κρι­τι­κά» το «α­ντι­ι­μπε­ρια­λιστι­κό» σο­σιαλ­φα­σι­στι­κό κα­θε­στώς και χα­ρα­κτη­ρί­ζει «α­με­ρι­κα­νό­δου­λη» την α­ντι­πο­λί­τευ­ση.

Η γραμ­μή της ορ­γά­νω­σης, του­λά­χι­στον σε ε­πί­πε­δο ε­σω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής της Βε­νε­ζουέ­λας, εί­ναι μια α­πο­κά­λυ­ψη της δε­ξιάς, ψευ­το­α­ρι­στε­ρής και ψευ­το­σο­σια­λι­στι­κής, τε­λι­κά δε­σπο­τι­κής, αυ­ταρ­χι­κής, μι­λι­τα­ρι­στι­κής και φα­σι­στι­κής φύ­σης του κα­θε­στώ­τος Τσά­βες – Μα­δού­ρο.

Σ’ αυ­τήν κα­ταγ­γέλ­λε­ται η πα­ρα­γω­γι­κή α­πο­α­νά­πτυ­ξη, η δια­φθορά, ο αυ­ταρ­χι­σμός, η βρώ­μι­κη δια­στρο­φή και α­να­πο­δο­γύ­ρι­σμα των ό­ρων α­πό το κα­θε­στώς, ε­νώ χτυ­πιό­νται με σα­φή­νεια οι νε­ο­α­ποι­κιο­κρα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες της Κί­νας και της Ρω­σί­ας στη χώ­ρα.

Η δυ­σκο­λί­α για την Κόκ­κι­νη Ση­μαί­α, πι­θα­νό­τα­τα λό­γω μιας χοτζι­κής ι­δε­ο­λο­γι­κής κλη­ρο­νο­μιάς, εί­ναι να συλ­λά­βει τον πα­γκό­σμιο ρό­λο του ρω­σο-κι­νε­ζι­κού Ά­ξο­να ως δια­κρι­τού πό­λου του πα­γκό­σμιου ι­μπε­ρια­λι­σμού, ο ο­ποί­ος εί­ναι στην κύ­ρια πλευ­ρά α­ντί­πα­λος και ό­χι συνερ­γά­της των Αμε­ρι­κα­νών και της υ­πό­λοι­πης Δύ­σης στην ι­μπε­ρια­λι­στι­κή κα­τα­λή­στευ­ση των μη μο­νο­πω­λια­κών χω­ρών.

Ω­στό­σο, και μό­νο η θαρ­ρα­λέ­α ε­πι­λο­γή της Κόκ­κι­νης Ση­μαίας να δη­λώ­σει ευ­θαρ­σώς και α­νοι­χτά ό­τι τα κλασ­σι­κά α­στι­κά κόμ­μα­τα εί­ναι μι­κρό­τε­ρος ε­χθρός του λα­ού α­πό τους ψευ­το­σο­σια­λι­στές και ψευ­το­κομμου­νι­στές κρα­τι­κο­φα­σί­στες και να συ­ντα­χθεί σε ε­νιαί­ο μέ­τω­πο μα­ζί τους, χω­ρίς να κά­νει εκ­πτώ­σεις στην προ­βο­λή των λα­ϊ­κο­δη­μο­κρα­τι­κών, σο­σια­λι­στι­κών πο­λι­τι­κών της στό­χων και δη­λώ­νο­ντας ξε­κά­θα­ρα τη μαρ­ξι­στι­κή – λε­νι­νι­στι­κή της πο­λι­τι­κο­ϊ­δε­ο­λο­γι­κή φυ­σιο­γνω­μί­α, δεί­χνουν ό­τι βρί­σκε­ται ό­χι μό­νο στο δη­μο­κρα­τι­κό, αλ­λά και στο α­ρι­στερό στρα­τό­πε­δο.

Με το ε­πί­πε­δο της υ­πο­κει­με­νι­κής μας γνώ­σης, χι­λιά­δες χι­λιόμε­τρα μα­κριά α­πό τη Βε­νε­ζουέ­λα, δε μπο­ρού­με να γνω­ρί­ζου­με ε­άν η Κόκ­κι­νη Ση­μαί­α δια­πράτ­τει κά­ποιο λά­θος δε­ξιού χα­ρα­κτή­ρα με την ορ­γα­νι­κή έ­ντα­ξή της στο μπλοκ της α­ντι­πο­λί­τευ­σης ή ε­άν θα μπο­ρού­σε να δια­τη­ρή­σει μια με­γα­λύ­τε­ρη αυ­το­νο­μί­α, συμ­με­τέ­χο­ντας ως ε­ξωτε­ρι­κός σύμ­μα­χος στις διερ­γα­σί­ες της Δη­μο­κρα­τι­κής Ε­νό­τη­τας.

Ω­στό­σο, οι θέ­σεις της ορ­γά­νω­σης για χτί­σι­μο του δη­μο­κρα­τι­κού κι­νή­μα­τος α­πό τη βά­ση, με λα­ϊ­κές ε­πι­τρο­πές α­νά γει­το­νιά, χώρο δου­λειάς, πα­νε­πι­στή­μιο και σχο­λειό, γρα­φεί­ο και ερ­γο­στά­σιο, η μί­νι­μουμ γραμμή της για δη­μο­κρα­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση με την πρό­τα­ση για κυ­βέρ­νη­ση «Ε­θνι­κής Ε­νό­τη­τας», με ταυ­τό­χρο­να στρα­τη­γι­κό στό­χο τη Λα­ϊ­κή Δη­μοκρα­τί­α με σο­σια­λι­στι­κό πε­ριε­χό­με­νο, δεί­χνουν μια σπά­νια για τη μαύ­ρη ε­ποχή της πα­γκό­σμιας ρε­βι­ζιο­νι­στι­κής και σο­σιαλ­φα­σι­στι­κής α­πο­χα­λί­νω­σης ιδε­ο­λο­γι­κή ω­ρι­μό­τη­τα.

Εί­ναι ί­σως η πρώ­τη φο­ρά, με­τά την κα­πι­τα­λι­στι­κή πα­λι­νόρ­θω­ση στην Κί­να το 1978, που μέ­σα σε συ­γκρο­τη­μέ­νο  α­ντι­σο­σιαλ­φα­σι­στι­κό στρα­τό­πε­δο εμ­φα­νί­ζε­ται μια δύ­να­μη με α­ρι­στε­ρά και μά­λι­στα ε­πα­να­στα­τι­κά χα­ρα­κτη­ριστι­κά (στις διακη­ρύ­ξεις της) για να α­πο­κα­λύ­ψει την α­πά­τη του σο­σιαλφα­σι­σμού, που πλα­σά­ρε­ται για «λα­ϊ­κή και σο­σια­λι­στι­κή» ε­ξου­σί­α, ε­νώ εί­ναι ο χει­ρό­τε­ρος κα­πι­τα­λι­σμός και φα­σι­σμός.

Δεν εί­ναι τυ­χαί­ο ό­τι η συμ­με­το­χή της Κόκ­κι­νης Ση­μαί­ας έ­χει συμ­βά­λει στο να α­πο­φεύ­γο­νται α­πό τους εκ­προ­σώ­πους των σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τικών και φι­λε­λεύ­θε­ρων κομ­μά­των της Δη­μο­κρα­τι­κής Ε­νό­τη­τας ε­πί­μο­νες ι­στορι­κές α­ντι­κομ­μου­νι­στι­κές α­να­φο­ρές, με τους συ­να­γω­νι­στές πολλές φορές να έ­χουν ε­πι­ση­μά­νει ό­τι ο τσα­βι­σμός δε θα νι­κη­θεί με τον α­ρα­χνια­σμένο α­ντι­κομ­μουνι­σμό, αλ­λά με έ­να δη­μο­κρα­τι­κό, πα­τριω­τι­κό και προ­ο­δευτι­κό πρό­γραμ­μα που θα τον α­πο­κα­λύ­ψει σαν ε­χθρό των μα­ζών.

Ση­μα­ντι­κή εί­ναι η συμ­βο­λή της Κόκ­κι­νης Ση­μαί­ας και στη διαμόρ­φω­ση του μί­νι­μουμ προ­γράμ­μα­τος δια­κυ­βέρ­νη­σης της Δη­μο­κρα­τι­κής Ε­νό­τητας, ό­που δί­νε­ται ι­διαί­τε­ρη βά­ση, πέ­ρα α­πό την ι­σό­με­τρη α­νά­πτυ­ξη της οι­κονο­μί­ας και το στα­μά­τη­μα της μο­νο­με­ρούς ε­ξάρ­τη­σης α­πό το πε­τρέ­λαιο, στις κοι­νω­νι­κές πα­ρο­χές και στο κρά­τος πρό­νοιας, πά­νω στα ο­ποί­α πά­ντα σπε­κου­λά­ρει ο σο­σιαλ­φα­σι­σμός, ε­νώ ε­πί της ου­σί­ας τα δια­λύ­ει και τα υπο­νο­μεύ­ει μα­κρο­πρό­θε­σμα ο ί­διος, με το πα­ρα­γω­γι­κό σα­μπο­τάζ και τον πα­ρα­σιτι­σμό του, α­φού πρώ­τα πε­τά­ξει με­ρι­κά ψί­χου­λα ε­ξα­γο­ράς στις μά­ζες.

 

Η εξέλιξη της ταξικής πάλης στη Βενεζουέλα

Ε­πει­δή κα­νέ­νας, ό­σο ε­πι­δέ­ξιος μπα­γα­μπό­ντης ή τσαρ­λα­τά­νος κι αν εί­ναι, δε  μπο­ρεί να κο­ρο­ϊ­δεύ­ει πο­λύ κό­σμο για πο­λύ και­ρό, φαί­νε­ται πως το βιο­λο­γι­κό τέ­λος του πα­τριάρ­χη του σο­σιαλ­φα­σι­σμού στη Βε­νε­ζουέ­λα, Τσά­βες, δη­μιούρ­γη­σε α­στά­θεια στο κα­θε­στώς της ψευ­τιάς και της α­πά­της.

Ο Μα­δού­ρο δε φαί­νε­ται να δια­θέ­τει την «α­κτι­νο­βο­λί­α» να κρα­τή­σει συ­σπει­ρω­μέ­νο με την ί­δια ευ­κο­λί­α ο­λό­κλη­ρο το σο­σιαλ­φα­σι­στικό μπλοκ, και κα­τα­φεύ­γει στην ω­μή, α­προ­σχη­μά­τι­στη φα­σι­στι­κή βί­α. Ή­δη, η Κόκ­κι­νη Ση­μαί­α κα­τη­γο­ρεί το κα­θε­στώς για «ε­θνι­κο­σο­σια­λι­στι­κά» μέ­τρα κα­ταστο­λής, πα­ρο­μοιά­ζο­ντάς το με το χι­τλε­ρι­κό κα­θε­στώς στα 1933.

Συν τοις άλ­λοις, οι προ­νο­μια­κές σχέ­σεις του κα­θε­στώ­τος με τις δύ­ο πιο φα­σι­στι­κές και ε­πε­χτα­τι­κές ι­μπε­ρια­λι­στι­κές χώ­ρες του πλα­νή­τη, τη Ρω­σί­α και την Κί­να, στις ο­ποί­ες εκ­χω­ρεί α­ποι­κιο­κρα­τι­κά προ­νό­μια, αλ­λά και με τον πλα­σιέ τους, τη σο­σιαλ­φα­σι­στι­κή Κού­βα, η ο­ποί­α έ­χει κα­τα­στεί κρά­τος εν κρά­τει μέ­σα στη Βε­νε­ζουέ­λα, έ­χουν γί­νει εμ­φα­νείς.

Πολ­λοί βε­νε­ζουε­λά­νοι δη­μο­κρά­τες α­να­ρω­τιού­νται πώς έ­να καθε­στώς που τα έ­βα­λε με τις Η­ΠΑ ως δή­θεν πα­τριω­τι­κό και α­ντι­ι­μπε­ρια­λι­στικό, δί­νει σε κι­νέ­ζι­κες πε­τρε­λα­ϊ­κές ε­ται­ρεί­ες τη δυ­να­τό­τη­τα να δου­λεύ­ουν με α­ποι­κιο­κρα­τι­κό υ­περ­κέρ­δος που δεν εί­χε πο­τέ κα­μιά α­μερι­κα­νι­κή ε­ται­ρεί­α στη χώ­ρα, α­κό­μη και σε ε­πο­χές α­πό­λυ­της κυ­ριαρ­χί­ας του α­με­ρι­κά­νικού ι­μπε­ρια­λι­σμού στη Λα­τι­νι­κή Α­με­ρι­κή.

Ο Κα­πρί­λες εί­χε υ­πο­σχεθεί να κό­ψει τη δω­ρε­άν βο­ή­θεια στους σο­σιαλ­φα­σί­στες της Α­βά­νας και να ε­πα­νε­ξε­τά­σει ό­λες τις συμ­φω­νί­ες της Βε­νε­ζουέ­λας με τη Ρω­σί­α και την Κί­να με την α­νά­λη­ψη των κα­θη­κό­ντων της κυ­βέρ­νη­σής του, κι αυ­τό θα α­πο­τε­λού­σε θα­νά­σι­μο κίν­δυ­νο για τους ρώ­σους σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­στές, τη στιγ­μή που έ­χουν πε­τύ­χει μια σχε­δόν α­πόλυ­τη κυ­ριαρ­χί­α φι­λι­κών προς ε­κεί­νους δυ­νά­με­ων σε ό­λη την πά­λαι πο­τέ πί­σω αυ­λή του α­με­ρι­κά­νι­κου ι­μπε­ρια­λι­σμού, τη Λα­τι­νι­κή Α­με­ρι­κή.

Το κα­θε­στώς Τσά­βες – Μα­δού­ρο δεν πα­τά­ει στις ε­σω­τε­ρι­κές ανά­γκες της κοι­νω­νί­ας της Βε­νε­ζουέ­λας, ό­πως πα­τού­σαν τρι­το­κο­σμι­κά εθνο­α­νε­ξαρ­τη­σια­κά κα­θε­στώ­τα, α­κό­μα και α­ντι­δρα­στι­κά και φι­λο­σο­σιαλ­φα­σιστι­κά για με­γά­λες πε­ριό­δους, ό­πως ε­κεί­να του Κα­ντά­φι και του Ά­σα­ντ, ή το κάπο­τε προ­ο­δευ­τι­κό κα­θε­στώς Κά­στρο της Κού­βας.

Πρό­κει­ται για κα­θε­στώς της νέ­ας ε­πο­χής, της ε­πο­χής της ε­πέλα­σης του σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­σμού για την κα­τά­κτη­ση νέ­ων θέ­σε­ων στην πα­γκόσμια σκα­κιέ­ρα, στα πλαί­σια της προ­ε­τοι­μα­σί­ας του νέ­ου πα­γκό­σμιου πο­λέ­μου με πρώ­το εμ­φα­νή στό­χο τους δυ­τι­κούς ι­μπε­ρια­λι­στές, αλ­λά τε­λι­κό τους λα­ούς, τα έ­θνη και τα κρά­τη του Δεύ­τε­ρου και Τρί­του Κό­σμου. Εί­ναι κα­θε­στώς συ­γκα­λυμ­μέ­νης κα­το­χής της Βε­νε­ζουέ­λας α­πό το σο­σια­λι­μπερια­λι­σμό, και γι’ αυ­τό ε­να­ντί­ον του πρέ­πει να ε­νω­θεί και ή­δη ε­νώ­νεται ό­λο το πα­τριω­τι­κό και δη­μο­κρα­τι­κό κομ­μά­τι του βε­νε­ζουε­λά­νι­κου έ­θνους.

Η συ­νέ­χεια των πα­ρα­δό­σε­ων της α­ντια­ποι­κιο­κρα­τι­κής πά­λης του λα­ού της Βε­νε­ζουέ­λας και του α­ντια­με­ρι­κα­νι­κού α­γώ­να των δε­κα­ε­τιών μετά το Β’ Πα­γκό­σμιο Πό­λε­μο βρί­σκε­ται σή­με­ρα στην πά­λη για να α­πο­φευ­χθεί η α­νοι­χτή δι­χτα­το­ρί­α των σο­σιαλ­φα­σι­στών και η πλή­ρης υ­πο­τα­γή της χώρας στον Ά­ξο­να των φα­σι­στι­κών ι­μπε­ρια­λι­στι­κών τε­ρά­των. Το γε­γο­νός ό­τι τόσο η Δη­μο­κρα­τι­κή Ε­νό­τη­τα, ό­σο και η Κόκ­κι­νη Ση­μαί­α σαν μια μι­κρή α­κό­μη συνι­στώ­σα της, δε ση­κώ­νουν τεί­χη αλ­λά κα­λούν σε ε­νιαί­ο μέ­τω­πο και κό­σμο που πί­στε­ψε στον Τσά­βες, δια­χω­ρί­ζο­ντας η­γε­σί­α και βά­ση, δεί­χνει ό­τι εί­ναι ζω­ντα­νή η ελ­πί­δα να α­πο­φύ­γει η Βε­νε­ζουέ­λα την α­νοι­χτή σο­σιαλ­φα­σι­στι­κή δι­κτα­το­ρί­α.

Αυ­τό που χρειά­ζε­ται τώ­ρα εί­ναι η ε­πα­να­στα­τι­κή πρω­το­πο­ρί­α της χώ­ρας να ξε­κα­θα­ρί­σει ό­χι μό­νο την ε­θνι­κή αλ­λά και τη διε­θνή φύ­ση του σο­σιαλ­φα­σι­σμού και του σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­σμού. Χω­ρίς τέ­τοια διεθνή γραμ­μή ξε­κα­θα­ρί­σμα­τος, ό­χι μό­νο δεν υ­πάρ­χει προ­ο­πτι­κή μα­κρο­πρό­θε­σμης νί­κης κα­τά των ρω­σό­δου­λων κρα­τι­κο­φα­σι­στών, αλ­λά και δεν υ­πάρ­χει πε­ρίπτω­ση η Δη­μο­κρα­τι­κή Ε­νό­τη­τα να στε­ριώ­σει και να πε­ρι­φρου­ρη­θεί α­πέ­να­ντι στις προ­βο­κά­τσιες ή και στη βί­α του κα­στρι­κού τύ­που φα­σί­στα Μα­δού­ρο.

Το προ­λε­τα­ριά­το πρέ­πει ταυ­τό­χρο­να να πα­λέ­ψει για να πά­ρει από τη δη­μο­κρα­τι­κή α­στι­κή τά­ξη την η­γε­μο­νί­α στο πλα­τύ α­ντι­φα­σι­στι­κό μέ­τωπο για δη­μο­κρα­τί­α, α­νε­ξαρτη­σί­α, λευ­τε­ριά, α­νά­πτυ­ξη, ώ­στε οι πα­ρα­πάνω στό­χοι να γί­νουν συν­θή­μα­τα και πρά­ξη α­πό τα κά­τω, με πυ­ρή­να τη λα­ϊ­κή αυ­τενέρ­γεια και πρω­το­βου­λί­α.

 -Δημοσιεύτηκε στο φ. 487 της Νέας Ανατολής-